Nu ook Europees dossier voor ozon als biocide vereist

De impact van de veranderde regelgeving sijpelt in de branche langzaam door. “Voorheen werd ozon niet gezien als biocide, maar na de aangepaste definitie vorig jaar bestaat er geen twijfel meer”, zegt Jan Willem Andriessen van het Ctgb. Volgens Ctgb zullen de fabrikanten van ozon-apparatuur de handen ineen moeten slaan om een Europees stoffendossier in te dienen. Geen gemakkelijke klus. “Het is een tijdrovende en kostbare aangelegenheid. Bedrijven moeten samen aan de slag om dat dossier samen te stellen.” Volgens Andriessen heeft het Ctgb geen enkele rol tijdens dit proces. “Het ligt niet in onze mogelijkheid om de bedrijven die we niet kennen voor te lichten. Dat is meer een taak voor het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Bedrijven zullen de handschoen zelf moeten oppakken.”
Uitstellen
Teamleider Waterbehandeling Hans Wijers van Xylem die de zuiveringsapparatuur levert, is op de hoogte van de nieuwe regels. “Wij lichten onze klanten in over de veranderingen, maar kunnen zelf weinig doen. Uiteraard zullen we zoveel ondersteuning bieden als we kunnen, maar het initiatief ligt niet bij ons. Tot nu toe stellen onze klanten concrete acties nog een beetje uit. Zij hebben de indruk dat er voldoende tijd voor is. Het indienen van zo’n Europees stoffendossier komt nog wel is een veel voorkomende reactie. Wij kunnen onze klanten alleen waarschuwen. Het is nu eenmaal niet aan ons om zo’n dossier in te dienen.”
Veel werk
Dat het indienen van een Europees stoffendossier heel wat voeten in aarde kan hebben, bleek eind 2012 toen door ontbreken van een volledig koperdossier het gebruik van koper-zilverionisatie formeel niet langer was toegestaan. Inmiddels heeft Brussel een ontheffing verleend voor het gebruik van koper als diocide en wordt er vanuit Frankrijk nu al ruim een jaar hard gewerkt aan een volledig koperdossier.
Toepassing ozon
Het gebruik van ozon voor het zuiveren van drinkwater en industriewater neemt de laatste jaren toe. Met behulp van ozon is het ook mogelijk om medicijnresten uit het water te verwijderen. De gebruikte ozon wordt gevormd tijdens de productie. Steeds meer drinkwaterbedrijven gaan gebruik maken van de techniek voor de voorzuivering van inlaat-water.