De provincie Noord-Holland heeft 250.000 euro gereserveerd voor het subsidiëren van maatregelen die de kwaliteit van het zwemwater verbeteren (foto: Creative Commons).

Beheerders van buitenzwemwater in de provincie Noord-Holland kunnen subsidie aanvragen om de kwaliteit van het water te verbeteren. Daarmee hoopt de provincie voor alle zwemplekken in Noord-Holland de waterkwaliteitsklasse ‘goed’ of ‘uitstekend’ te behalen.

Beheerders van zwemlocaties kunnen met de subsidie problemen aanpakken zoals terugkerende blauwalg of bepaalde bacteriën. De oorzaken hiervan lopen uiteen: ganzenpoep, vervuiling door recreanten of te veel voedingsstoffen in het water. De maatregelen die beheerders hiervoor kunnen nemen zijn bijvoorbeeld: doorspoelen met schoon water, de locatie schoonmaken en voorlichting geven aan recreanten.

Voor 2020 is 250.000 euro beschikbaar
De provincie heeft de subsidie in 2018 en in 2019 ook verstrekt. Bij zwemplekken als het Twiske en de Oudekerkerplas is daarmee de waterkwaliteit verbeterd. Voor het zwemseizoen 2020 stelt de provincie weer € 250.000,- subsidie beschikbaar.

Provincie heeft 151 buitenzwemlocaties aangewezen
Noord-Holland heeft 151 buitenzwemlocaties aangewezen voor mensen die graag zwemmen in natuurwater. De provincie laat hier regelmatig de kwaliteit en de veiligheid van het water controleren. Meer informatie over deze locaties en de kwaliteit van zwemwater is te vinden op: www.zwemwater.nl of in de zwemwater-app.