Nijhuis Water Technology innovatiefste bedrijf van de Achterhoek

Op basis van de inzendingen van 20 bedrijven waren Q-Concepts uit Doetinchem, ontwikkelaar van innovatieve oplossingen op het gebied van composiet, Stoof Interieur Concepts, een van de meest vooruitstrevende interieurbouwers in Nederland, en Nijhuis genomineerd.

Ondernemers uit de Achterhoek brachten hun stem uit
Naast een inspirerend interview met R&D Manager Wilbert Menkveld, een bezoek van een cameraploeg aan Groot Zevert en het Nijhuis hoofdkantoor in Doetinchem, kregen de genomineerden tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Stadion De Vijverberg in Doetinchem de gelegenheid om de ondernemingen te presenteren, waarna de aanwezige ondernemers een stem uit konden brengen.

Nieuwe technologische concepten om grondstoffen terug te winnen
Nijhuis Water Technology BV levert als Achterhoeks bedrijf een bijdrage aan een steeds groener wordende economie met allerlei nieuwe toepassingen op het gebied van terugwinnen van grondstoffen uit afvalwater en reststromen over de hele wereld. 

Enkele technologische concepten die momenteel in ontwikkeling zijn o.a. (1) vet terugwinnen uit afvalwater als brandstof; (2) mest opwerken tot organisch bodemverbeteraar, een stikstof/kalium kunstmest en schoon loosbaar water via het GENIAAL concept en (3) het terugwinnen van stikstof uit reststromen als biobased kunstmest via de NAR technologie. Deze laatste technologie is voordragen voor de innovatieprijs.

Innovatie zit in de genen van het bedrijf​
Met ruim 64% van de stemmen is Nijhuis uiteindelijk tot de trotse winnaar gekroond. Dit is een prachtige erkenning voor de strategie die Nijhuis een aantal jaren geleden is ingeslagen om zich te onderscheiden door waardevolle stoffen zoals stikstof terug te winnen uit afvalwater en organische reststromen en waarde voor klanten te creëren uit afval en afvalwater. Daarnaast is dit een mooie stimulans voor het gehele Nijhuis team dat dagelijks bezig is met innovatie en extra bijzonder omdat de meerderheid van de aanwezige ondernemers uit de Achterhoek dit heeft erkend. 

Ruim 112 jaar geleden is Nijhuis in de Achterhoek ontstaan en innovatie zit in de genen; van het ontwikkelen en vermarkten van nieuwe baanbrekende processen en oplossingen voor de wereldwijde klantenkring tot het steeds slimmer en efficiënter ontwerpen en produceren van installaties in de vestiging in Doetinchem.

Productie van biobased kunstmest uit reststromen
Nijhuis heeft de NAR technologie in eigen beheer ontwikkeld om op grote schaal stikstof terug te winnen uit geconcentreerde stikstof stromen bij industriële (mest) vergisters en vergistingsinstallaties bij waterschappen. De Nijhuis Ammonium Recovery (NAR) is een kosteneffectieve biobased oplossing om de waarde van digistaat uit vergistingsinstallaties te maximaliseren en vergistingsinstallaties te optimaliseren waarbij er meer biogas geproduceerd gaat worden. 

Met de NAR technologie is het mogelijk om 80-90 % van de aanwezige stikstof te verwijderen en terug te winnen als biobased kunstmest (ammoniumsulfaat). De NAR is een waste-to-value oplossing die stikstof niet biologisch laat oxideren (zoals conventionele stikstofverwijderingstechnologieën wel doen) maar juist stikstof omzet in een biobased kunstmest. Dit resulteert in een hoogwaardig eindproduct wat weer afgezet kan worden in de markt en waarmee geld verdiend kan worden. Het terugwinnen van stikstof vormt een nieuwe marktkans.

Extra werkgelegenheid in de Achterhoek
De eerste full-scale NAR installatie is in 2014 in Engeland succesvol gerealiseerd bij een slachterij. Momenteel wordt de tweede full-scale installatie in Nederland gebouwd bij een industriële vergister om stikstof als ammoniumsulfaat terug te winnen en te verkopen als meststof aan boeren in de omgeving. Verder vindt er optimalisatie onderzoek plaats bij Groot Zevert Vergisting te Beltrum om het proces verder te optimaliseren.

De belangstelling voor deze nieuwe technologie is zeer groot en er staan veel offertes uit voor het realiseren van meerdere NAR systemen over de gehele wereld. De NAR technologie van Nijhuis Water Technology levert een mooie bijdrage aan een groenere economie en de bouw van deze installaties zal de komende jaren extra werkgelegenheid creëren in de Achterhoek!

Zie ook:
http://www.regio8.nl/nijhuis-water-technology-is-h…
http://www.tubantia.nl/regio/achterhoek/nijhuis-me…
http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2107348/Nijh...

(Persbericht Nijhuis Industries, maart 2016)