In de stand van Nijhuis Industries op de IFAT 2018 werd Radler bier smakelijker gemaakt met afvalwater (foto: Nijhuis Industries).

Nijhuis Industries toonde op de IFAT-beurs in München een sanitaire unit die uitwerpselen, urine en spoelwater opvangt, zuivert en omzet in drinkwater en kunstmest waarop planten groeien. Het bedrijf ontwikkelde het concept samen met de Eindhovense start-up Semilla.

Nijhuis Industries toonde op de beurs, onder de titel Waste-to-Waste, een opstelling met een wastafel, een urinoir en een stapel van drie kweeksets met munt. Het kruid werd op de stand gebruikt om het Radler bier voor de standbezoekers smakelijker te maken. Het was meer dan een publiciteitsstunt want het Waste-to-Waste-concept is voor Nijhuis Industries een serieus zakelijk concept voor circulaire sanitaire voorzieningen dat gebruikmaakt van ruimtevaarttechnieken met modulaire plug&play elementen om afzonderlijk verzamelde uitwerpselen, urine en spoelwater te behandelen. Na de behandeling is het water geschikt voor hergebruik en is het mogelijk om met de resterende meststof voedsel te verbouwen.

Vluchtelingenkampen
Nijhuis Industries ontwikkelde de Sanitation Hub samen met de Eindhovense start-up Semilla voor plekken op aarde waar schoon water schaars is, zoals vluchtelingenkampen en ontwikkelingslanden. De energie die nodig is voor de verschillende processen komt via zonnepanelen op het dak.
Het concept past in het groeiende portfolio van Nijhuis Industries, dat een scala aan afvalwaterzuiveringstechnologieën biedt om waardevolle grondstoffen, zoals fosfaat en nitraat, terug te winnen uit afvalwater. Het bedrijf stelt dat terugwinning hiervan niet alleen tot minder slib leidt, maar ook geld oplevert voor de exploitant van een afvalwaterzuiveringsinstallatie en zo dus de operationele kosten kan verlagen.

Nieuwe stap
Nijhuis Industries toonde op de IFAT eveneens haar nieuwste stap in procesautomatisering voor het doseren van chemicaliën: de upgrade versie van de i-Dose. Dagelijkse schommelingen in het afvalwater vereisen immers een flexibele dosering van chemicaliën om de lozingseisen te halen. Het nieuwe real-time monitoringssysteem heeft een goed ontworpen en kleurrijke behuizing en kan volgens Nijhuis Industries tot 30 procent op het chemicaliënverbruik besparen. De i-Dose bestaat uit een UV-vis spectrometer, controle en algoritme, monitoringssysteem en een automatisch reinigingsmechanisme.

IFAT-record
De IFAT-beurs in München trok deze editie meer bezoekers dan ooit. Zo steeg het aantal beursdeelnemers met 7 procent naar 3.305, terwijl het aantal bezoekers toenam met 4 procent tot 141.000. Volgens de organisatie profiteren de beursdeelnemers van de groeiende aandacht bij afnemers voor duurzame producten en diensten. Hierbij gaat het onder meer om effectievere recycling van plastics en oplossingen om te voorkomen dat microplastics in het milieu terechtkomen.