Onbehandeld grondwater uit boorgat (rechts), behandeld water met klassieke technologie (links) en behandeld water met dNF-membraanfiltratietechnologie. (Foto: Nijhuis Industries)

Nijhuis Industries en NX Filtration testen momenteel een ‘plug- en play’ eentraps nanofiltratie-installatie om grondwater te behandelen voor de Filipijnse stad Davao. East Asia Solutions gaf in april 2019 de opdracht voor de bouw van de ‘plug and play’ installatie die deel uitmaakt van een groter project om de beschikbaarheid van zoet water voor de stad te vergroten.

Een team van de twee technologieleveranciers is nu bezig om de installatie in bedrijf te nemen. Het water wordt opgepompt uit het boorgat en opgevangen in een buffertank. Daarna gaat het door de nanofiltratie-installatie om er drinkwater van te maken.

De nanofiltratie-installatie combineert deeltjesverwijdering, kleurverwijdering en gedeeltelijke ontzilting. Bovendien is er geen zandfilter als voorbehandelingsstap nodig, waardoor boorgatwater in één stap wordt omgezet in drinkwater. De membranen zijn gepositioneerd in een gecombineerde parallelle en seriële configuratie met toegepaste lage energie crossflow.