Nieuwkomers op Aqua Nederland Vakbeurs tonen ambitie

Bij stand 291, op de hoek, hangen aan de wanden enorme foto’s van reusachtige betonnen tanks in aanbouw. Aan een tafeltje staat Willy Arts. Hij richtte met een compagnon in maart 2014 AquaStruct op en presenteert het jonge bedrijf nu in Gorinchem aan de branche. 


Tankenbouwer
“We willen de beste tankenbouwer van Nederland worden”, legt hij direct zijn ambitie op tafel. Hij is zich ervan bewust dat hij daarmee de concurrentie aangaat met een handvol andere tankenbouwers in Nederland. Lachend wijst hij naar de stand van de buren: Monostore, een grote tankenbouwer. 
Arts denkt dat de persoonlijke klantenbenadering die hij als klein bedrijf kan bieden, meehelpt in het verwezenlijken van zijn ambitie. “We zijn een klein compact bedrijf en gaan voor honderd procent tevreden klanten.”

Over de grens
Aquastruct is gespecialiseerd in het ontwerpen, engineeren, produceren en realiseren van voor- en nagespannen civiele prefabbetonconstructies.Trots vertelt Arts dat AquaStruct in zijn eerste bestaansjaar ook al over de grens betonnen tanken bouwde. In Engeland en Duitsland zette hij tanks neer voor de opslag van biogas. 

Schiphol
Op de foto’s achter hem wordt gebouwd aan grote betonnen tanks bij Schiphol. Inmiddels zijn die alle vier gereed en gevuld met de-icing voor vliegtuigen. “Met deze zachte winter weinig gebruikt waarschijnlijk, maar wel een mooi project.”
Enthousiast vertelt hij dat hij naast dit soort grote projecten via aannemers ook al enkele tanks rechtstreeks bij de klant neerzette.  Zo plaatste hij eigenhandig betonnen mestsilo’s bij boeren in Drenthe. “Dat  ik zelf mee ging bouwen hadden ze niet verwacht.” 

Schitterend mooi
De boeren zijn volgens Arts “laaiend enthousiast’ over de tanks. Zelf vindt hij deze klussen ook “schitterend mooi”. “Ik ben gewend om bij grote bedrijven aan tafel te zitten en te onderhandelen met aannemers. Nu zit je opeens bij een boer aan de keukentafel. Heel erg leuk.”
<strong>
Tachtig meter
Dit jaar hoopt Arts zeker 25 tanks te gaan bouwen. Nu huurt het bedrijf op projectbasis ZZP’ers in, op termijn kunnen er mensen in vaste dienst komen. 
Naast de persoonlijke benadering van klanten wil Arts de specifieke expertise van het bedrijf gaan inzetten. “Wij hebben veel kennis over het bouwen van hele grote tanks. Tot wel tachtig meter doorsnede en acht meter hoogte kunnen we aan.”

Innovaties
Aan de andere kant van de hal is Marc van Niekerk op nummer 262 druk in gesprek met beurs bezoekers die af en aan de stand in lopen. Aan de muur presentaties van de twee bedrijven Reinders: Reinders Apparatenbouw en Reinders Waterbehandeling. 

Nieuwe plannen
Van Niekerk trad in augustus vorig  jaar aan als bedrijfsleider van het al bijna honderd jaar bestaande bedrijf. Het is de eerste keer dat Reinders zich in Gorinchem presenteert. Dat heeft alles te maken met de nieuwe plannen die Reinders vooral met de waterbehandelingspoot heeft. 
Tegen een achtergrond van zwemmende dolfijnen in Dolfinarium vertelt Van Niekerk dat het bedrijf de komende jaren de kennis en kunde op het gebied van waterbeheer verder wil gaan uitbouwen. “Wij hebben nu vrij traditionele technieken in huis, en zien veel mogelijkheden voor innovatie. Daar hebben we budget voor vrijgemaakt.”

Relatiebeurs
Hij vertelt op de beurs dit jaar vooral te willen laten zien dat Reinders er is. ““We wilden er staan. Laten zien dat het licht bij ons aan is. En we wilden ook eens kijken of dit nu meer een relatiebeurs is of dat het ook een plek is waar je nieuwe mensen leert kennen.”
Beide is het geval, oordeelt hij. “We zijn in gesprek geraakt met een aantal nieuwe klanten. Maar daarnaast zie je dat hier vooral de contacten met bestaande relaties  worden aangehaald. En ik weet nu wel zeker dat als je hier met een innovatieve techniek gaat staan, dat je dan op de goede plek bent. Daarin heeft deze beurs echt potentie.

Trends
Hij houdt nu vast zijn ogen open om te zien welke innovaties al te koop zijn, welke trends er leven en waar de wensen liggen. Of dat volgend jaar al is omgezet in een mooie nieuwe innovatie, durft Van Niekerk niet te zeggen. Maar in 2017 verwacht hij daar zeker mee naar Gorinchem te komen.