Vanuit een brede sleuf op gemeentegrond, worden de leidingen horizontaal naar de huizen geboord, onder de voortuinen door (foto: Van Gelder).

Voor de nieuwe aansluiting van tachtig woningen op het riool in Soesterberg heeft aannemingsmaatschappij Van Gelder samen met Van den Herik zuigtechniek een nieuwe techniek ontwikkeld, waarmee de huizen sleufloos op het riool kunnen worden aangesloten. Alleen bij het huis moet voor de aansluiting een put worden gegraven. De rest van de voortuin blijft onaangetast.

Normaliter worden bij dergelijke werkzaamheden één of twee sleuven gegraven om een huis op het riool aan te sluiten. Dankzij de innovatie van Van Gelder en Van den Herik zuigtechniek is dat niet meer nodig. Met de nieuwe techniek worden de rioolbuizen ondergronds aangebracht. Wat de particuliere grond betreft, wordt enkel bij het huis een opening gemaakt om de aansluiting compleet te maken. De rest van de voortuin blijft onaangetast. Op gemeentegrond worden wél sleuven gegraven. Van daaruit wordt de aansluitleiding horizontaal naar het huis geboord.

Gemeente Soest is enthousiast
“Na opdracht van de gemeente Soest zijn we samen met Van den Herik zuigtechniek gaan kijken of het mogelijk was om die aansluitingen op een betere manier te realiseren”, aldus Corné van den Berg, projectleider van Van Gelder. “Deze nieuwe sleufloze techniek hebben we vervolgens aan de gemeente voorgelegd en die ging akkoord.” De gemeente Soest is enthousiast. “Er zijn weinig klachten en de tuinen zien er goed uit. Als de bewoners tevreden zijn, dan zijn wij dat ook”, zegt gemeentelijk projectleidster Debby van den Herik. “Dit is zeker voor herhaling vatbaar en wij kunnen andere gemeenten deze werkwijze dan ook aanbevelen.”

Versnelling van het werkproces
De innovatie van Van Gelder en Van den Herik zorgt niet alleen voor vermindering van het risico op klachten, maar ook voor versnelling van het werkproces. “In het begin zaten we op gemiddeld vier aansluitingen per dag, nu gaat dat al naar viereneenhalf tot vijf aansluitingen per dag. Terwijl er volgens de traditionele uitvoering, dus toen we deze techniek nog niet hadden ontwikkeld, rekening werd gehouden met een open ontgraving en één aansluiting per dag”, aldus Van den Berg. “De productie ligt dus veel hoger.”