Nieuwe onderwaterturbine eenvoudig in te passen bij kunstwerken

De flow convertor is ontwikkeld en gepatenteerd door het Duitse ingenieursbureau Environeers Energy GmbH, in samenwerking met de universiteit van Bremen. Donderdag 10 november werd het apparaat in de wateraflaat nabij de Ossesluis in de Hoogeveense Vaart in Drenthe te water gelaten. De bijzondere vorm van de flow converter zorgt ervoor dat het water in de turbine sneller stroomt dan daarbuiten, waardoor er efficiënt energie opgewekt wordt met stromend water. “Wij gaan in eerste instantie maximaal 10 kWh energie opwekken”, licht Arnold Popken, initiator van het project en werkzaam bij Machinefabriek Emmen, toe. “De energie leveren wij terug aan het net. Om de kosten in de hand te houden, kozen wij voor een kleinschalige aanpak. Als de proef slaagt, ligt opschaling voor de hand.” 

Geringe investering 

De proef die in het voorjaar van 2017 afgerond moet zijn, levert volgens hem waardevolle inzichten op hoe waterkracht in energie kan worden omgezet. Het grote voordeel in vergelijking met bestaande en bewezen technologie, zoals de Archimedes schroef om energie op te wekken, is volgens hem dat de flow converter eenvoudig en zonder hoge kosten bij bestaande kunstwerken, zoals sluizen en wateraflaten, is in te passen. “Hierdoor is het mogelijk om met een geringe investering op een duurzame manier energie op te wekken”, zegt Popken. Bovendien is de flow convertor goed voor de natuur, omdat hij geen bedreiging vormt voor vissen. 

Green Deal 

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe ondertekende in de zomer een Green Deal voor het project met Machinefabriek Emmen. Hiervoor stelde de provincie 60 duizend euro beschikbaar: “Met de Energieagenda zetten we in op innovatieprojecten. Energie uit langzaam stromend water halen is hier een goed voorbeeld van. Dit soort innovatie is goed voor de Drentse natuur én de Drentse werkgelegenheid”, aldus de geputeerde. De proef kan bij een succevolle uitkomst tien nieuwe voltijdsbanen opleveren. 

Energie-innovatie

“Met deze energie-innovatie willen we niet allen de continuïteit van onze onderneming waarborgen maar ook invulling geven aan het CO2-doelstelling die er wereldwijd ligt. Deze Drentse Green Deal is een goed voorbeeld hoe de Drentse overheid en het MKB kunnen samenwerken om innovatieve oplossingen te realiseren’, stelde Derk Jan Weeke, directeur van Machinefabriek Emmen, in juli tijdens de ondertekening van de Green Deal.

Bekijk hier een filmpje over de werking van de flow converter