Nieuwe app levert actuele informatie hoogwater

De app ‘Mijn Hoogwaterstanden’ is ontwikkeld door adviesbureau HKV Lijn in Water. Het is mogelijk om de app gratis uitproberen voor vijf locaties langs de Rijn (Lobith), de Maas (Sint Pieter), de IJssel (Katerveer), de RijnMaasDelta (Dordrecht) en de Noordzee (Hoek van Holland). Pushberichten worden verstuurd als de verwachte waterstand hoger is dan de waterstand die 5 keer per jaar optreedt. Voor informatie over honderd andere locaties is het mogelijk een pro-versie te kopen voor een introductieprijs van 99 eurocent.

Van een locatie is in een oogopslag duidelijk wat de huidige waterstand is. Een dashboard geeft direct aan of de situatie normaal is en daarnaast staat de verwachte waterstand met een stijgende of dalende pijl. Verder zijn er gegevens opgenomen van de waterstanden van de laatste 48 uur.

Gegevens Rijkswaterstaat
HKV maakt in de app gebruik van het open data portaal van Rijkswaterstaat. “Hier ontsluit Rijkswaterstaat op ongeveer 100 locaties actuele waterstanden en verwachte waterstanden. Deze open data gebruiken wij ook in onze app, vertelt Marit Zethof van HKV Lijn in Water.

Extra functionaliteiten
In 2017 komt er een nieuwe versie beschikbaar waarin extra functionaliteiten zijn toegevoegd. Zethof: “Zo kan de gebruiker op een specifieke locatie opgeven bij welke waterstand hij een alarmering wil ontvangen. Daarnaast kan de gebruiker een eigen risicoprofiel opstellen, waarin hij kan opgeven hoe zeker hij wil zijn dat een verwachte waterstand ook daadwerkelijk optreedt. Bijvoorbeeld meer dan 25% kans dat een verwachte waterstand van 9,5 meter boven NAP bij Tiel gaat optreden. “