HPGen-systeem samen met Angelo de Mul (links), algemeen directeur van PureBlue, en HPNow's Business Development Manager voor Benelux en Duitsland Tiret Dewnarain (rechts).

HPNow en PureBlue combineerden twee eigen technologieën. Hierdoor kunnen ze zonder chemicaliën organische stoffen in afvalwater afbreken via een geavanceerd oxidatieproces. De benodigde waterstofperoxide komt uit water en elektriciteit. De eerste resultaten na maanden testen zijn uitstekend. “De combinatie zorgt voor een veiliger en betrouwbaarder geavanceerd oxidatieproces met kostenbesparingen in arbeid, infrastructuur en chemicaliën”, zegt Angelo de Mul, CEO van PureBlue

Het geavanceerde oxidatieproces (AOP) maakt de afbraak van hardnekkige organische stoffen in het water mogelijk. Deze verontreinigende stoffen hebben hun oorsprong in bestrijdingsmiddelen, geneesmiddelen en de chemische industrie. Traditionele oxidatiemethoden breken ze niet of nauwelijks af. Bovendien vertegenwoordigen de stoffen een steeds groter wordende bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Daarom liggen ze steeds meer onder een vergrootglas bij toezichthouders, de industrie en waterbedrijven.

De eerste AOP installatie (foto: PureBlue).

Geavanceerde oxidatie

Geavanceerde oxidatie vindt plaats door een combinatie van UV en waterstofperoxide. UV zet waterstofperoxide om in krachtige hydroxylradicalen die deze hardnekkige organische stoffen kunnen afbreken. De gepatenteerde HPGen-technologie van HPNow maakt het mogelijk om ter plekke waterstofperoxide te genereren uit water en elektriciteit, zonder chemicaliën. Het proces is volgens de bedrijven uiterst duurzaam, aangezien de peroxide wordt afgebroken in zuiver water en zuurstof, zonder ongewenste sporen achter te laten. “De productie van waterstofperoxide hoeft hierdoor niet in grote, vervuilende fabrieken plaats te vinden. Ook is er geen transport over langere afstanden meer nodig. De techniek is inzetbaar in diverse systemen waar waterstofperoxide nodig is, variërend van irrigatie tot waterzuivering”, zegt woordvoerder Jan Jacob Mekes van HPNow.

Waterstofperoxide

De levering, opslag en behandeling van waterstofperoxide brengt immers een aantal uitdagingen met zich mee. Zo is de uitstoot van broeikasgassen hoog bij de huidige bulkproductiemethoden. Tankwagens leveren waterstofperoxide vervolgens in hoge concentraties af op de gebruikerslocatie. Ook zijn er speciale opslag- en omgangsprocedures en infrastructuur noodzakelijk. HPGen maakt peroxide simpel, veilig en duurzaam door productie ter plekke uit water en elektriciteit, aan veilige en lage concentraties en zonder uitstoot van broeikasgassen of giftig afval.

Kostenbesparing 

Na een aantal maanden van testen bij PureBlue zijn de resultaten uitstekend: de combinatie van HPGen’s ter plekke gegenereerde Peroxide UltraPure en de UV van PureBlue hebben volgens de bedrijven bewezen net zo effectief te zijn, en soms zelfs effectiever, in vergelijking met bulkperoxide. Deze aanpak is vrij van chemische grondstoffen en maakt voor het eerst een volledig autonome UV-peroxide AOP mogelijk. Angelo de Mul, CEO van PureBlue: “De combinatie van HPGen’s ter plekke gegenereerde waterstofperoxide en PureBlue UV, maakt een veel veiliger en betrouwbaarder geavanceerd oxidatieproces mogelijk, met kostenbesparing in arbeid, infrastructuur en chemische grondstoffen. Dit levert een groot voordeel op voor onze klanten en partners.”