NHL Lector Watertechnologie en CEW gaan waterproblematiek te lijf met internationale partners

In Brazilië is op locaties zonder infrastructuur voor het zuiveren van afvalwater het grondwater vaak vervuild met nitraat. Door dit grondwater op een duurzame manier te zuiveren met behulp van biobrandstofcellen kan schoon drinkwater worden geproduceerd. Hier doen de Nederlandse en Braziliaanse partijen de komende drie jaar gezamenlijk onderzoek naar. Deze maand vertrekt Agostinho naar Brazilië om de uitvoering van het onderzoeksplan verder vorm te geven.

Deelnemende partijen
Aan het onderzoeksproject werkt onder andere het grootste drinkwaterbedrijf van Brazilië SABESP mee. Dit bedrijf is onder andere verantwoordelijk voor de watervoorziening van de ongeveer 22 miljoen inwoners van São Paulo. Daarnaast neemt het ingenieursbureau Arcadis Brazilië deel aan het project. Ook de São Paulo Research Foundation (FAPESP) en de Universiteit van São (USP)Paulo, de grootste universiteit van Latijns Amerika, werken mee. Vanuit Nederlandse bodem participeert tevens Magneto Special Anodes, een bedrijf dat is gespecialiseerd in elektrodes voor elektrochemische systemen.
Inaugurele rede
Lector dr. ir. Luewton L. F. Agostinho hield op 9 april van dit jaar zijn inaugurele rede met als 
titel ‘Aqua Fundamentalis’ op NHL Hogeschool in Leeuwarden. Agostinho studeerde af als civiel ingenieur aan de Universidade Federal do Ceará, Fortaleza, Brazilië en volgde hier de master Sanitation Engineering. Na zijn afstuderen wijdde hij zich ruim vijftien jaar aan wetenschap en onderwijs, waarbij hij onderzoeksprojecten coördineerde en ontwikkelde voor jonge wetenschappers. In 2002 werd hij gevraagd als voorzitter van de Latijns-Amerikaanse commissie Milset (Mouvement pour le Loisir Scientifique et Technique). In 2008 kwam hij naar Nederland om te promoveren aan de TU Delft, binnen een gecombineerd programma met Wetsus. Hij verdedigde zijn proefschrift ‘Electrohydrodynamic Atomization in the Simple-Jet mode, out-scaling and application’ in februari 2013 en begon diezelfde maand als lector Watertechnologie bij NHL. 
Het lectoraat is betrokken bij het Centre of Expertise Water Technology, onderdeel van de WaterCampus Leeuwarden. De WaterCampus is het knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector.