New York overweegt boycot Vitens en Royal Haskoning DHV

Royal Haskoning DHV stelt in een reactie op de website: ‘Wij zijn sinds 5 december bekend met onze plaatsing op de lijst van de gouverneur van de Staat van New York met bedrijven die zogenaamd Israël boycotten en zijn dit nu aan het onderzoeken. Wij betreuren het dat we op deze lijst staan. Royal HaskoningDHV boycot Israël niet en we werken sinds het begin van de jaren zeventig in het land aan projecten op het gebied van water, milieu en infra.’

Mekorot
Vitens is op de lijst terecht gekomen omdat het eind 2013 de samenwerking met het Israelische waterbedrijf Mekorot om politieke redenen beëindigde. Mensenrechtenorganisaties, zoals Amnesty International, wezen er destijds op dat Mekorot drinkwater uit bezette gebieden oppompt, waarna het naar Israëlische nederzettingen wordt vervoerd. De Palestijnen die in de waterwingebieden wonen, hebben zelf zeer beperkt toegang tot drinkwater.

Kidron
In 2013 trok ook Royal HaskoningDHV zich om vergelijkbare redenen terug uit het Kidron afvalwaterzuiveringsproject. Het project verkeerde in de beginfase van het voorontwerp. Het advies- en ingenieursbureau liet weten groot belang te hechten aan integriteit en zich te houden aan (inter)nationale wet- en regelgeving. Gedurende het project en na overleg met betrokken partijen kwam het bedrijf tot het inzicht dat nadere betrokkenheid in strijd kon komen met (inter)nationale wet- en regelgeving.