NEO-alginaat heet voortaan Kaumera

De Kaumera projectpartners hebben een nieuwe naam gegeven aan het product dat wordt teruggewonnen uit het zuiveringsslib van een Nereda zuiveringsinstallatie. Het product wordt teruggewonnen als alternatief voor een veel gebruikt polymeer – alginaat – dat uit zeewier wordt gewonnen. Neo-alginaat heet voortaan Kaumera en die naam wordt zaterdag op de Dutch Design Week gelanceerd.

Kaumera Nereda Gum wordt uit afvalwater gewonnen. Het is een duurzame grondstof met een aantal unieke eigenschappen. Zo kan het water vasthouden maar ook afstoten. Hierdoor zijn er veel toepassingen mogelijk, bijvoorbeeld in de tuinbouw, de papier- en de betonindustrie. Het kan worden gebruikt als verdikkings- of verlijmingsmiddel, als coating of als stabilisator.

Nieuwe naam
In Zutphen en Epe komen de eerste twee full scale Kaumera grondstoffenfabrieken, die naar verwachting in 2019 gereed zijn. Waterschap Rijn en IJssel kondigde in 2016 aan die in Zutphen te willen bouwen met het restwater van Friesland Campina. De bouwwerkzaamheden zijn in volle gang. “Wij hebben nu een partij gevonden die het Kaumera gaat afnemen. Die partij zal de grondstof verder aanpassen aan de wensen van de eindgebruiker, om zo meerdere sectoren te kunnen bedienen”,zegt Ginsel.

Nieuwe toepassingen
Kaumera betekent ‘kameleon’ in het Maori. De nieuwe naam weerspiegelt de veelzijdigheid van het materiaal beter dan de oorspronkelijke benaming, stelt Ginsel. Onderzoek laat volgens haar zien dat er er steeds meer toepassingen mogelijk zijn met de grondstof. Zo hebben drie jonge ontwerpers Kaumera toegepast in textiel, hout en porselein. Waterschappen en ontwerpers presenteren hun werk vanaf zaterdag 20 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Lees hier het persbericht