"De eerste kunststofweg ter wereld" noemen de makers (Kws, Wavin en Total) het. Het fietspad ligt in Zwolle en werd op 11 september in gebruik genomen en maakt nu kans op de InfraTech Innovatieprijs (foto: Wavin/Twitter).

De vakjury heeft uit 67 inzendingen negen kandidaten geselecteerd die nog een kans maken op de InfraTech Innovatieprijs 2019 . De prijs kent drie categorieën: ‘productinnovatie’, ‘procesinnovatie’ en ‘vernieuwende samenwerking’. Op vrijdag 7 december pitchen de genomineerden hun innovaties op De Bouwcampus in Delft. Op 16 januari 2019 tijdens InfraTech in Rotterdam Ahoy zal minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, de InfraTech Innovatieprijs aan de winnaars uitreiken.

In de categorie productinnovatie zijn dat Reef Infra (Strukton Civiel) met een biobased fietsbrug over het Harinxmakanaal bij het Friese Ritsumasyl, Field Factors met de wateropslag- en zuiverings oplossing Blubloqs en KWS met hun plastic road; fietspaden van gerecycled polypropyleen. Janson Bridging en Bosch Rexroth ontvingen beiden een eervolle vermelding: eerstgenoemde voor hun tijdelijke modulaire beweegbare brug en Bosch Rexroth voor de zogenoemde Load Balanced Bridge.

Procesinnovatie
In de categorie procesinnovatie zijn de Provincie Zuid-Holland, het ministerie van Binnenlandse Zaken/Basisregistratie Ondergrond en BAM Infra Nederland genomineerd met respectievelijk de Weg van de Energietransitie, een praktijkproeftuin voor productinnovatie en samenwerking om wegen energieneutraal te maken; Geo-Kennis-op-Maat en het 3D betonprinten.Hollandia Infra en AD Chemicals ontvingen een eervolle vermelding met hun PreCoat voor de conservering van zware staalconstructies.

Vernieuwende samenwerking
Het Innovatieatelier, CROW en de Provincie Noord-Holland zijn genomineerd in de categorie vernieuwende samenwerking. Het Innovatieatelier in zijn geheel als nieuwe succesvolle manier van samenwerken in de infra. CROW met het Asfaltkwaliteitsloket en Noord-Holland met hun bruggen bouwen volgens IFD-principes. Rijkswaterstaat, Mourik en Besix kregen voor het project DOEN – Nijkerkerbrug een eervolle vermelding, net als het Ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam wegens het Innovatiepartnerschap Kademuren en Strukton Civiel met veilige fietspaden.