Nederlandse watertechnologie trekt de aandacht tijdens WEFTEC waterbeurs in New Orleans

Tijdens de WEFTEC presenteerden Nederlandse bedrijven zich op het Holland Business Pavillion. De beurspresentatie was georganiseerd door het in Leeuwarden gevestigde Water Alliance, in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Washington en het consulaat in Miami. 

De Nederlandse stand op de WEFTEC beurs had de titel “Meet the Dutch Masters in Water Technology” een knipoog naar de oude meesters van Nederland. De Nederlandse schilders staan na het bezoek van president Obama aan het Rijksmuseum eerder dit jaar weer vol in de belangstelling in de Verenigde Staten. “De titel en de oranje tulpen die de achtergrond vormen van de stand trokken duidelijk de aandacht. Er was veel toeloop en de bedrijven op onze stand waren constant in gesprek met geïnteresseerden”, aldus Hein Molenkamp, directeur van de Water Alliance. 
Interessante markt 
Acht Nederlandse bedrijven presenteerden zich op de gezamenlijke Nederlandse stand aan het Amerikaanse publiek. Daarnaast stonden enkele bedrijven er ook met een eigen stand, waaronder Paques uit Balk en Berghof Membranes uit Leeuwarden.
“De Noord-Amerikaanse markt is voor een toenemend aantal bedrijven uit Nederland een interessante markt. Vooral op het gebied van industriële en communale waterzuiveringen liggen er volop kansen”, verklaart Molenkamp. “Zowel uit de VS als ook Canada komt regelmatig bezoek naar Nederland om de mogelijkheden van samenwerking te bespreken. Als resultaat daarvan zijn er diverse bedrijven uit ons netwerk de afgelopen twee jaar in staat geweest hun eerste stappen op deze markt te maken. De Water Alliance als netwerkorganisatie legt hiervoor de nodige verbindingen”. Daartoe organiseerde de Water Alliance op maandagavond tevens een netwerkborrel op de stand, zodat de presenterende bedrijven nog meer aandacht kregen tijdens de beurs. 
Profilering 
Profilering van de Nederlandse watertechnologie tijdens de WEFTEC is een van de vele activiteiten die de Water Alliance organiseert om water technologische bedrijven uit Nederland op de kaart te zetten bij mogelijke klanten in Noord-Amerika. Molenkamp wijst erop dat de meeste deelnemende bedrijven de beurs vooral gebruiken voor acquisitie en om bestaande klanten te ontvangen. “Zo is de overeenkomst tussen RWB Special Products en Biowater ondertekend tijdens de WEFTEC, maar tot stand gekomen doordat we het afgelopen jaar op diverse momenten Hans Wouters van RWB Special Products en Terje Andersen van Biowater in contact hebben gebracht met elkaar.  Zo zijn er ontmoetingen tussen hen geweest tijdens onder andere de IFAT beurs in München, Duitsland in mei en de Singapore International Water Week in juni. Beide gelegenheden werden mede mogelijk gemaakt en versterkt door de gemeenschappelijke Nederlandse aanwezigheid met een Holland Business Pavilion.”