Nederlandse waterexperts in Myanmar: spannend en nuttig

Een orkaan eind juli en aanhoudende moessons hebben in Myanmar geleid tot overstromingen en aardverschuivingen. Honderdduizenden zijn ontheemd en mogelijk tientallen mensen zijn omgekomen. De noodtoestand is afgekondigd. De regering van Myanmar heeft de door Nederland aangeboden expertise aangenomen.
Het zeskoppige Nederlandse team dat maandag arriveerde in het rampgebied bestaat naast Rob Steijn van Arcadis uit Hermjan Barneveld (HKV consultants), Rimmer Koopmans (Arcadis), Eisse Wijma (Royal Haskoning DHV), Joost Beckers (Deltares), Kyaw Lin Htet (Royal Haskoning DHV) en Theo Reuzenaar (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier). 

Respect
Rob Steijn is onder de indruk van wat hij in het rampgebied aantreft. ‘Ik heb resepct voor hoe de experts van de departementen die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op het gebied van overstromingen hier roeien met de riemen die ze hebben. Ze weten waar ze het over hebben en lijken goed georganiseerd. Verbeteringen in technieken en proces zijn zeker mogelijk. Daar zijn we met hen over in discussie.’

Overstromingsbeheer
Vooralsnog lijkt het erop dat de veel dijken in het deltagebied het hebben gehouden. Door de sterke stroming van het water eroderen ze echter snel en zijn de dijken gaan lekken. Er is grote zorg of ook op de langere duur de dijken bestand zijn tegen het hoge water. De waterexperts richten zich op twee doelen: overstromingsbeheer en dijkmanagement in de Ayeyarwady regio en het opzetten van een waarschuwingssysteem in de stedelijke omgeving van Kale (Sagaing regio). 

DRR
De aanwezigheid van de Nederlanders is een gevolg van de hulp die de ministers Schultz van Haegen en Ploumen namens Nederland hebben geboden. Speciaal voor dit soort situaties heeft de Nederlandse regering zogenaamde Disaster Risk Reduction-teams in het leven geroepen. DRR is een initiatief van de Nederlandse regering om bij noodsituaties waar ook ter wereld, Nederlandse expertise op het gebied van waterbeheer ter beschikking te stellen. 
Het DRR-team keert komende zondag terug naar Nederland. 


Het DRR-team in Myanmar staat onder leiding van Rob Steijn