Minister Van Nieuwenhuizen tekende donderdag 6 juni een overeenkomst met het bestuur van Bonaire. (foto: Twitter).

Om de drink- en afvalwatervoorziening op Bonaire toekomstbestendig te maken steunt de Nederlandse overheid het eiland Bonaire (een bijzondere Nederlandse gemeente) tot en met 2025 met 1 miljoen euro per jaar. Met de hulp vanuit Den Haag kan Bonaire op zoek naar een structurele oplossing voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie die al enige jaren verlies draait. Dat maakte het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag 6 juni bekend.

Op korte termijn zal een kapotte irrigatieleiding van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) worden vervangen. Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat voerde 6 juni overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het bestuur van Bonaire over de problemen op de rwzi. Omdat het eiland een bijzondere Nederlandse gemeente is, vindt minister Van Nieuwenhuizen het belangrijk dat zowel de drinkwater- als de afvalwatervoorziening goed geregeld is.

Kapotte leiding

De rioolwaterzuiveringsinstallatie op Bonaire draait al enige jaren, maar door de kapotte irrigatieleiding kan het gezuiverde water niet gebruikt worden als irrigatiewater. Dit terwijl hotels, bedrijven en inwoners wel behoefte hebben aan irrigatiewater. Voordat het gezuiverde afvalwater  als irrigatiewater kan worden gebruikt, krijgt het water een behandeling met UV-licht. De UV-straling maakt bacteriën onschadelijk en optimaliseert zo de kwaliteit van het water.

Drinkwater voor irrigatie

Door de kapotte irrigatieleiding wordt op Bonaire nu duurder drinkwater gebruikt voor irrigatie. Mede daardoor draait de rioolwaterzuiveringsinstallatie met verlies. Op Bonaire is geen zoetwater. Drinkwater wordt gemaakt uit zeewater, via omgekeerde osmose. Het is daarom duurder dan in Nederland. Minister Van Nieuwenhuizen: “De inwoners van Bonaire hebben recht op schoon water. Met de financiële bijdrage zorgen we ervoor dat het afvalwater op Bonaire niet alleen gezuiverd wordt, maar ook gebruikt kan worden in tuinen en landbouwgebieden. Daarmee hoeft het duurdere drinkwater niet meer gebruikt te worden voor irrigatie.”

Koraal

Het ophalen en zuiveren van afvalwater op Bonaire is belangrijk voor de gezondheid van de inwoners van het eiland, maar ook voor het herstel van het koraal in de oceaan rond Bonaire, een uniek stuk natuur dat jaarlijks tienduizenden toeristen naar het eiland trekt. Minister van Nieuwenhuizen: “Eerst liep al het afvalwater gewoon de oceaan in, met nadelig effect voor het koraal. We slaan twee vliegen in een klap: geen ongezuiverd afvalwater meer in de oceaan en goedkoper irrigatiewater op het eiland zelf”.