Nederlandse investeerders onderhandelen over belang in Franse watertechreus

Frans watertech bedrijf Saur mogelijk in handen van DIF en PGGM. (foto: Saur Group)

DIF Capital Partners en PGGM Infrastructure Fund zijn in exclusieve onderhandeling om een 50 procent belang te verwerven in Frans waterbedrijf Saur Group. De verkoper, het Zweedse EQT, houdt na de overdracht nog een belang van 50 procent in de groep over. Volgens PGGM en DIF gaat het om substantiële investeringen in Saur, zodat het een sleutelrol kan spelen bij het wereldwijd vergroten van de waterbeschikbaarheid.

DIF en PGGM hebben een consortium gevormd en willen beide een belang van 25 procent in Saur verwerven. PGGM doet deze belegging voor participanten in haar Infrastructure Fund, waaronder Pensioenfonds Zorg en Welzijn, dat pensioen realiseert voor drie miljoen deelnemers. In de fondsen van het wereldwijd opererende DIF participeren enkele tientallen internationale pensioenfondsen en verzekeraars.

Samen met EQT Infrastructure willen ze investeren in de lange termijn strategie van Saur dat gericht is op het versterken van de kernactiviteiten op het gebied van waterinfrastructuur in Frankrijk en Iberia. De strategische agenda van Saur omvat ook de verdere ontwikkeling van de divisie Industrial Water Solution waarin Nijhuis Industries in Doetinchem een centrale rol heeft.

Versnelling groeiambitie

Saur reageert verheugd op de onderhandelingen. Patrick Bléthon, Executive Chairman of Saur Group: “EQT is en blijft onze partner in de ontwikkeling en uitvoering van de transformatie van Saur Group en de strategie voor versnelde groei. We verwelkomen PGGM en DIF Capital Partners naast EQT, waarmee een belangrijke mogelijkheid voor Saur wordt geschapen om zichzelf sneller en sterker te ontwikkelen.”

Saur laat weten dat door de steun van de Zweedse investeerder EQT, het bedrijf heeft kunnen uitgroeien tot een succesvolle en internationale groep, actief in 20 landen met een van de grootste technologische portfolio’s op de waterdienstverlening aan lokale overheden en industriële bedrijven.  In 2021 draaide Saur een omzet van 1,7 miljard euro en in dat jaar is in 20 landen 700 miljoen kuub drinkwater geproduceerd en 500 miljoen kuub afvalwater gezuiverd.

Toegang tot schoon water

Het bedrijf heeft zich een missie voorgenomen om zorg te dragen dat water wereldwijd in gelijke mate toegankelijk is voor iedereen. Als mogelijke aandeelhouders onderschrijven DIF en PGGM deze maatschappelijke ambitie. Saur ziet water niet als een onuitputtelijke bron, maar als een bron die toe is aan een herwaardering in termen van milieu, sociale, economische en technologische zin. Saur ontwikkelt innovatieve oplossingen voor waterbesparing, het verbeteren van waterkwaliteit en het tegengaan van onnodige waterlozingen.

Beleggingen in watermarkt

Voor PGGM Infrastructure Fund past deze acquisitie in de ambitie van PGGM om het kapitaal van Pensioenfonds Zorg en Welzijn zo te beleggen dat goede en stabiele financiële rendementen worden gecombineerd met positieve maatschappelijke opbrengsten. Eind oktober 2022 had PGGM 44,9 miljard euro belegd in activiteiten die invulling geven aan het realiseren van de VN duurzaamheidsdoelen in 2030, waarvan 1,52 miljard euro in water-gerelateerde beleggingen (SDG #6).

Dennis van Alphen, hoofd Infrastructuurbeleggingen bij PGGM: “In de context van vandaag is het van steeds groter belang dat pensioenkapitaal niet alleen financieel rendement oplevert, maar ook een actieve bijdrage levert aan de oplossing voor maatschappelijke uitdagingen. Deze voorgenomen investering in Saur past naadloos in deze beleggingsstrategie.”

Gijs Voskuyl, partner bij DIF en verantwoordelijk voor de DIF VII investeringen wijst op de kracht van Saur met veel concessies voor waterdiensten: “Saur heeft een aanzienlijke op concessies gebaseerde marktpositie in de watersector in Frankrijk en het Iberisch schiereiland en heeft een sterk groeipotentieel, vooral op het gebied van industrieel water. DIF heeft een sterk geloof in het management van Saur en ziet ernaar uit om het bedrijf gezamenlijk verder uit te bouwen tot een duurzame leider in de sector.”

Groei industriële watermarkt

Saur heeft in 2020 het Nederlandse watertechbedrijf Nijhuis Industries overgenomen en heeft de groeiambities voor de industriële watermarkt bij Nijhuis Industries in Doetinchem neergelegd. Alle activiteiten op dit marktsegment worden nu door Nijhuis Saur Industries aangestuurd. Recente investeringen die de internationale marktpositie versterken, zijn de overname van het Italiaanse Sodal, specialist in industriële O&M diensten, het Nederlandse PWNT, specialist in keramische membraanfiltratie, het Amerikaanse Aqua-Chem, specialist in het voorbehandelen van stoom, en het Nederlandse Byosis, specialist in het leveren van ammoniakterugwinningssystemen.  Vorige maand werd de mobiele waterbehandelingstak van Veolia overgenomen. Veolia was genoodzaakt deze tak af te stoten om de fusie met branchegenoot Suez mogelijk te maken.