Nederlandse ingenieurs helpen bij overstromingen in Bolivia

Het consortium bestaat verder uit Deltares, RoyalHaskoningDHV en lokale partners. In de periode september 2012 tot november 2014 ontwikkelen en implementeren de consortiumpartners in opdracht van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een verbeterd early warning system, gebaseerd op hydrologische modellen en simulaties. Daarnaast zetten de partijen een netwerk op voor hydrologische monitoring en een verbeterd informatiesysteem om optimaal aan te sluiten op het early warning system. 
Risicokaarten
Ook komen er risicokaarten om besluitvorming op het gebied van landinrichting te ondersteunen. Daarnaast krijgen medewerkers van de betrokken Boliviaanse instanties trainingen om adequaat met het systeem om te gaan. Het consortium brengt ook advies uit over hoe de continuïteit van het project het beste gewaarborgd kan worden.
<strong>Noodtoestand
In Bolivia werd enkele dagen geleden de noodtoestand afgekondigd vanwege ernstige overstromingen, waardoor extra geld vrijkomt om de getroffen gebieden van hulp te voorzien. Het Zuid-Amerikaanse land kampt al tijden met hoog water. De afgelopen twee maanden zijn al 38 mensen verdronken en circa 21.000 gezinnen hebben hun huis moeten verlaten. Het early warning system is eind november 2014 gereed, op tijd voor de start van het nieuwe regenseizoen, dat normaal gesproken van december tot februari plaatsvindt.