Nederlandse bedrijven leveren drinkwater op Bovenwindse eilanden

De bevolking van Sint-Maarten is afhankelijk van flessen drinwkater (foto: Twitter).

Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba is er nog steeds een groot gebrek aan schoon drinkwater. Via schepen en vliegtuigen worden vanuit Nederland flessen drinkwater en mobiele zuiveringsinstallaties naar de eilanden gebracht. Zolang de noodvoorziening waarmee drinkwater uit zeewater kan worden geproduceerd nog niet werkt, blijft de aanvoer van flessen water van levensbelang.

Met de orkaan Maria in het vooruitzicht is het nog maar de vraag hoe lang het gaat duren voordat de drinkwatervoorziening is hersteld. Voorlopig blijven de eilanden afhankelijk van noodvoorzieningen. Boskalis leverde vorige week in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu met het schip de Alpine veertig pallets met flessen drinkwater af op de drie eilanden. En hulporganisaties, waaronder het Rode Kruis, deelden, onder beveiliging van militairen, waterflessen uit.

Drents drinkwater
Drinkwaterbedrijf WMD uit Assen leverde dit weekend 100.000 vijf-literflessen drinkwater af in Den Helder voor transport met het marineschip Karel Doorman. Het grootste schip van de Nederlandse marine vertrekt begin deze week en zal begin oktober op Sint Maarten aankomen. Het Drentse drinkwaterbedrijf heeft altijd een voorraad drinkwater beschikbaar voor calamiteiten en kon daarom snel drinkwater leveren

Ontziltingsinstallaties
Dutch Water Partners, Hatenboer-Water en Bucon Industries (leverancier opslagtanks) stelden drie ontziltingsinstallaties samen die vorige week met het vliegtuig naar het rampgebied zijn vervoerd. Een installatie kan dagelijks 70.000 liter zeewater omzetten in drinkwater en de twee andere stations kunnen elk 24.000 liter produceren. Directeur Peter Bulsing van Dutch Water Partners is sinds donderdag op Sint Maarten. Hij zoekt naar geschikte locaties voor de waterfabriekjes. Overigens kunnen de drie units niet voldoende drinkwater produceren voor alle 35.000 inwoners.

Landelijke actie
Vrijdag 15 september was er landelijke actie voor hulp aan Sint-Maarten. Er is ruim 13,3 miljoen euro opgehaald. Het Rode Kruis zal het geld investeren in voedsel en schoon drinkwater.