Nederlands Membranen Genootschap  25 jaar

Membraantechnologie in Nederland is groot geworden door de Innovatieve Onderzoeks Projecten (IOP) in de jaren 80. Lag het zwaartepunt in die tijd nog bij de Universiteit Twente, tegenwoordig zijn op alle technische universiteiten in Nederland promovendi werkzaam in de ontwikkeling van nieuwe membranen en membraan processen. Daarnaast zijn membranen een kernwaarde bij technologische instituten als ECN en TNO.

Deze investering in onderzoek heeft in de loop der jaren geleid tot de oprichting van verschillende bedrijven zoals Xflow (nu Pentair), IMT Solutions (vorig jaar overgenomen door General Electric), Pervatech, SolSep etc. Daarnaast is bij veel industriële bedrijven (FrieslandCampina, Avebe, AkzoNobel, FujiFilm,..) de betrokkenheid bij membraantechnologie sterk toegenomen. Het maakt dat Nederland tot de wereldtop van membraanonderzoek en toepassingen behoort.

Meer dan 150 membraantechnologen hebben zich verenigd in het NMG. Zij ontmoeten elkaar op LOL avonden (Lezing op Locatie). Na een (technische) presentatie en een rondleiding is er dan gelegenheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen. Om het jaar wordt er een posterdag georganiseerd waar promovendi maar ook bedrijven de laatste ontwikkelingen in de membraantechnologie presenteren. De laatste jaren wordt er ook steeds intensiever contact gezocht met de Belgische en Duitse zusterverenigingen.

Het 25-jarig jubilieum is reden voor een feest op 28 Juni a.s.. Een bijeenkomst om de laatste stand van de ontwikkelingen te delen wordt niet afgesloten door een rondleiding in een (chemische) fabriek. In plaats daarvan is er een ontmoeten met de primaten in de Apenheul.

Membraantechnologie
Membranen zijn filters op moleculaire schaal. In de scheidingstechnologie zijn membranen vaak een energetisch gunstig alternatief voor destillatie of verdamping. Membranen worden ingezet voor gasscheiding, waterzuivering, waterverwijdering en oplosmiddel filtratie. In de voedingsmiddelenindustrie kan door de milde procescondities een betere kwaliteit product worden gerealiseerd. Bij de afsluitdijk wordt met hulp van membranen energie gewonnen uit zoet en zout water (zg. Blue Energy).

Voor meer informatie: