Nederlanders maken water uit woestijnlucht op militair kamp in Mali


Beeldend kunstenaar Ap Verheggen van Sunglacier was zichtbaar trots op het resultaat, want het maken van water en ijs in de woestijn is voor hem al jaren een grote inspiratiebron. Samen met zonne-energiedeskundige Peter van Geloven heeft hij op het kamp in Mali testen gedaan met twee verschillende technieken om water uit lucht te halen. 

De grote uitdaging daarbij is om de hete woestijnlucht onder het dauwpunt te krijgen. En dat is voor beide technieken uiteindelijk gelukt. In dit geval gebruikte Sunglacier daarvoor een klein 18W peltier koelelement uit een computer. Dit door zonne-energie aangedreven element zorgt voor de afkoeling van een aluminium conus waarop de woestijnlucht condenseert. Het condenswater loopt vervolgens van de conus naar beneden, waar het wordt opgevangen.

Drinkwater uit woestijnlucht
De veldtest heeft volgens Ap Verheggen aangetoond dat het mogelijk is om met een koelelement van 3 euro uit een willekeurige computer in de woestijn water te maken. “In april zijn de weersomstandigheden in Mali het meest extreem. En als het daar lukt, lukt het overal”, aldus Verheggen.  Daarmee verwees hij naar de hoge temperatuur van 45 graden en een luchtvochtigheid van minder dan 5% tijdens de veldtest.
De productie van water met de peltier en aluminium conus zal niet leiden tot grote hoeveelheden. Daarom ontwierp het Sunglacier team, speciaal voor de veldtest in Mali, ook twee Desert Twins apparaten die met een door zonlicht aangedreven compressor werken. Hiermee verwacht het team uiteindelijk grotere hoeveelheden water uit de lucht te kunnen produceren.

Het duurde vier volle dagen voordat de Desert Twins hun eerste water leverden. De temperatuur in de kastjes was aanvankelijk te hoog om die tot onder het dauwpunt terug te krijgen. Door de kastjes anders te koelen, lukte het Sunglacier eindelijk toch om water uit de woestijnlucht te laten condenseren.

Drinkwater uit rivier
Een tweede team van de Haagse Hogeschool voerde in kamp Mali een test uit met het zuiveren van water uit de Niger rivier. In samenwerking met The Hague Institute for Global Justice ondersteunt de Haagse Hogeschool de ontwikkeling van een met zonnelicht aangedreven compact waterzuiveringsapparaat op basis van elektrodialyse en UV-filtratie. 

In Mali hebben ingenieurs Damon Golriz en Emad Khatibzadeh met de vernieuwde versie van hun proefinstallatie veldtesten uit kunnen uitvoeren. Op de persconferentie meldde Golriz dat hun installatie in de extreme omstandigheden goed heeft gefunctioneerd en dat de watermonsters in Nederland nu nader worden geanalyseerd.

Voorkomen van conflicten
Commandant der strijdkracht generaal Tom Middendorp had de beide teams persoonlijk uitgenodigd voor de veldtest op het militaire kamp in Mali. Op de persconferentie vertelde de generaal dat hij daarvoor meerdere reden had: “In conflictgebieden kan de instabiliteit op meerdere manier worden bestreden.” Volgens hem is dat niet alleen met wapens. “Ook de watervoorziening speelt een rol. Dat maakt de beschikbaarheid van watertechniek voor ons belangrijk.” 
Maar volgens generaal Middendorp is er ook een groot eigenbelang. “We moeten nu grote hoeveelheden drinkwater naar het kamp aanvoeren. Als we het kamp meer zelfvoorzienend kunnen maken, is de logistiek veel eenvoudiger.”

Commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp (links) tijdens de persconferentie in Nieuwspoort en v.l.n.r. de teamleden Ap Verheggen en Peter van Geloven van Sunglacier en teamleden Damon Golriz en Emad Khatibzadeh van de Haagse Hogeschool.