Nederland kent stormvloeden veroorzaakt door tropische stormen zoals Florence, stelt de Amerikaanse onderzoeker. (foto: Wikimedia Commons).

‘Nederlandse ingenieurs staan er om bekend dat zij steden droog weten te houden. Toch is hun benadering niet per definitie te vertalen naar een Amerikaanse context.’ Dat schrijft de Amerikaanse onderzoeker Billy Fleming deze week in het artikel ‘The Dutch Can’t Save Us From Rising Seas’ op het online platform Citylab. Hij is sceptisch over de Nederlandse expertise en waarschuwt voor het rücksichtslos kopiëren van oplossingen.

Billy Fleming onderzoekt aan de universiteit van Pennsylvania of ‘building with nature’ uitkomst kan bieden voor klimaatadaptatie. Hij is tevens directeur van het Wilks Family McHarg Center. De stichting van de Wilks family schonk vorig jaar 1.25 miljoen dollar aan de universiteit van Pennsylvania voor de oprichting van deze organisatie. Dezelfde Wilks family is tevens eigenaar van een architectenbureau dat als expertise het ontwerpen van steden aan het water heeft.

Geen ervaring
Fleming stelt in het artikel dat bij elke grote kuststad op aarde Nederlandse ingenieursbureaus aan de slag gaan. Hij waarschuwt echter dat Nederlanders geen enkele ervaring hebben met tropische stormen, een totaal ander politiek en economisch speelveld kennen en te maken hebben met een onvergelijkbare geografische situatie.

Verschillen
‘De meest heftige storm in Nederland vond plaats in 1953. Waarbij golven voorkwamen van 4,5 meter hoog. In de VS hebben we sinds 2000 minstens tien orkanen gehad die hogere golven veroorzaakten dan tijdens de meest ernstige watersnoodramp in Nederland.’ Volgens Fleming is het ontwerpen van een waterkering in Nederland daarom veel makkelijker dan in de VS waar de intensiteit van de stormen vele malen groter is. Een ander belangrijk verschil dat Fleming aanstipt, is de financiering. In Nederland is het rijk verantwoordelijk voor waterveiligheid terwijl in de VS lokale overheden en private partijen die verantwoordelijkheid dragen.