Nederland profiteert van Belgische regeninformatie Nationale Regenradar

Dit is vooral goed nieuws voor de beheerders in Zuid- en West-Nederland, die zich daarmee beter kunnen voorbereiden op mogelijke wateroverlast en de bewoners in hun gebied eerder kunnen waarschuwen. De NRR is ontwikkeld door een consortium van advies- en ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, Nelen & Schuurmans en een aantal waterbeheerders in samenwerking met KNMI, Deltares en Nederlandse universiteiten.
De nieuwe Belgische radarpost staat in Jabbeke, tussen Oostende en Brugge. De post ‘kijkt’ verder de Noordzee op dan de twee Nederlandse posten in De Bilt en Den Helder. Het radarstation is één van de meest moderne stations in Europa, waardoor ook de kwaliteit van de beschikbare neerslaggegevens is verbeterd. Hierdoor zullen buien vanuit het westen eerder worden gesignaleerd. Ook boven land gaat de nauwkeurigheid van de neerslaginformatie die de NRR levert verder omhoog. Eerder had de NRR al de beschikking over gegevens van drie Duitse radarposten. De Nationale Regenradar levert buiengegevens aan onder andere Rijkswaterstaat, diverse waterschappen en gemeenten.
De buiengegevens zijn onder andere te zien met de webapplicatie regenradar.lizard.net. Daarmee kan de gebruiker 24/7 op elke mogelijke plek de laatste informatie zien. Overheden kunnen daarmee hun grondgebied beter beschermen tegen hoogwater door het tijdig inzetten van gemalen en stuwen. 
Meer achtergrondinformatie en toepassingen op www.nationaleregenradar.nl
Naar de Bedrijvenregistervermelding van Royal HaskoningDHV

(Persbericht Royal HaskoningDHV, maart 2014)