Nationale Postcodeloterij financiert herstel deltanatuur Haringvliet

Pal onder Rotterdam ontwikkelen de organisaties op de grens van rivier en zee een ‘uniek’ natuurgebied en ‘toeristische trekpleister’ waar iconen als de zeearend, steur, bruinvis en witsnuitdolfijn zich kunnen vestigen. De organisaties ontvingen afgelopen week op het Goed Geld Gala 13,5 miljoen euro van de Postcodeloterij om het afgesloten Haringvliet weer tot leven wekken.
Opmerkelijke gebeurtenis
Een opmerkelijke gebeurtenis die alles te maken heeft met het voornemen van Rijkswaterstaat om in 2018 de Haringvliesluizen op een kier te zetten. (Kierbesluit). Hierdoor kunnen trekvissen als zalm en steur de riviermonding weer vinden om tussen de Rijn en de zee te migreren. Het zo lang afgesloten Haringvliet krijgt dan ook weer enigszins de overgangsdynamiek terug tussen zoet rivierwater en de zoute zee. De terugkeer van dat brakke water is volgens de initiatiefnemers hét moment om de natuur het noodzakelijke zetje te geven. Door het landschap van slikken, schorren en rietvelden te herstellen onstaat een ‘walhalla’ voor vissen, bruinvissen, dolfijnen en vogels. 

Ervaren en beleven
Volgens een persbericht op de website van het WereldNatuurFonds kan straks ‘iedereen het nieuwe Haringvliet ervaren en beleven.’ Elektrische veerboten brengen toeristen door de natuur naar schilderachtige dorpjes. Natuurliefhebbers kunnen struinroutes tot diep in de wildernis volgen, deelnemen aan vis- en vogelexcursies en de natuur bekijken vanaf uitkijkpunten, zoals op de Slijkplaat die nu nog niet toegankelijk is.
Spectaculaire natuur
Ook zijn er volgens het WNF al gesprekken met recreatieondernemers en lokale bedrijven die het plan omarmen. Zo zijn er volop kansen voor horeca om streekgerechten en duurzaam gevangen vis uit de delta aan te bieden. “Voor de inwoners van Zuid-Holland en de regio is Natuurherstel Haringvliet een waar feest”, aldus Han Weber van de provincie Zuid-Holland. “We krijgen er spectaculaire natuur bij én een geweldige economische en maatschappelijke impuls om in de regio te wonen en werken.”
Te laat
Rijkswaterstaat is overigens veel te laat met de uitvoering van het Kierbesluit. Volgens het Rijnministersakkoord uit 2007 had de Haringvlietsluis al in december 2012 op een kier gemoeten. De Nederlandse kritiek op de Fransen in het Rijnoverleg dat ze dwarsliggen en afspraken over hun vispassages niet nakomen, lijkt dan ook niet terecht.
In Engeland zijn de afgelopen jaren al veel kleine rivierprojecten uit potjes van loterijen betaald. Natuurherstel staat daarbij voorop en ‘flood risk reduction’ wordt en passant meegenomen. In Nederland heeft de waterveiligheid altijd voorop gestaan en betaalt de staat voor waterprojecten, zoals Ruimte voor de Rivier. De natuur komt hierbij op de tweede plaats.