Extreme moessonregens sinds juni hebben in Pakistan tot de ergste overstromingen in tien jaar geleid. De Pakistaanse National Disaster Management Authority stelt dat de overstromingen meer dan 33 miljoen mensen hebben getroffen. Ruim 1 miljoen huizen zijn verwoest of beschadigd. Minstens 1.100 mensen kwamen om het leven door overstromingen die tienduizenden vierkante kilometers van het land onder water zetten.

De bovenstaande afbeeldingen zijn gemaakt door de Operational Land Imagers aan boord van de Landsat 8- en Landsat 9-satellieten op respectievelijk 4 en 28 augustus. De afbeeldingen combineren kortegolf-infrarood, nabij-infrarood en rood licht om vloedwateren (diepblauw) buiten hun natuurlijke kanalen beter te onderscheiden.

Ergste overstromingen

De ergste overstromingen vonden plaats langs de Indus-rivier in de provincies Punjab, Khyber Pakhtunkhwa, Balochistan en Sindh. De provincies Balochistan en Sindh hebben dit jaar tot nu toe vijf tot zes keer zoveel regen gehad als in 30 jaar.

Bruggen en wegen verwoest

In het hele land zijn volgens ReliefWeb ongeveer 150 bruggen en 3.500 kilometer aan wegen verwoest. Meer dan 700.000 stuks vee en 2 miljoen hectare aan gewassen en boomgaarden zijn ook verloren gegaan, meldt de NASA.