NAM: concentratie schadelijke stoffen in afvalwater blijft binnen de normen

Hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders en fysisch geograaf Ko van Huissteden spreken op basis van documenten die in bezit zijn van RTV Oost van ‘een gifcocktail’, die de diepe Twentse bodem wordt ingepompt. Volgens de deskundigen bevinden zich in het afvalwater het giftige waterstoffluoride, radio-actief strontium en zoutzuur in een zeer sterke zuurtegraad en is het een kwestie van tijd voordat het misgaat.

Meest milieuvriendelijke methode
De NAM zegt bij monde van woordvoerder Ernst Moeksis dat het afvalwater vooral bestaat uit stoffen die oorspronkelijk ook in de diepe ondergrond voorkomen. Daarnaast zit er volgens de NAM een kleine concentratie stoffen in die gebruikt worden om de olie-installaties te beschermen. Bovendien wordt het afvalwater volgens de NAM continu gemonitord en wordt erover gerapporteerd.

Leidingen in de gaten houden
De NAM zegt dat het opslaan van het afvalwater in lege gasholtes diep onder de grond de meest milieuvriendelijke manier is. Het water schoonmaken zou veel energie kosten en levert vervuild slib op dat daarna verbrand moet worden. Door het weer terug te pompen naar de plek waar het vandaan komt, verandert er volgens de NAM weinig. Op de vraag naar de risico’s van lekkage zegt de NAM dat de leidingen continu in de gaten worden gehouden en er bij drukverschil tussen het begin en het einde van de leiding meteen wordt ingegrepen.