Na ons de zondvloed | documentaireserie vanaf 20 oktober NPO 2

Uitzending:  Zondagen van 20 okt t/m 10 nov, om 20.15 uur bij de NTR op NPO 2

In de nieuwe vierdelige documentaireserie Na ons de zondvloed bezoekt gerenommeerd fotojournalist Kadir van Lohuizen laaggelegen gebieden waar het wassende water een urgent probleem is. In aflevering 1 (zondag 20 okt) bezoekt hij verschillende plaatsen in Nederland. Hij spreekt experts zoals weerman Peter Kuipers Munneke en deltacommissaris Peter Glas. Hij praat met bezorgde bewoners op Terschelling over de stijgende zeespiegel, maar ook met sceptische bewoners in Rotterdam “Er wordt zoveel gepraat, je moet het nemen zoals het komt“. Hoe kwetsbaar is Nederland? En wat staat ons te wachten?

Na ons de zondvloed, vanaf komende zondagavond om 20.15 op NPO 2.

De deltawerken, de dijken en de duinen beschermen Nederland tegen hoog water. Maar we zijn kwetsbaarder dan we denken. Gletsjers en ijskappen smelten en de zeespiegel stijgt; voor laaggelegen gebieden en landen zoals Nederland kan dit wel eens heel bedreigend worden. Toch lijkt niet iedereen in ons land zich daarvan bewust. Op Groenland ziet Kadir met eigen ogen hoe hard het ijs smelt. Hij bezoekt midden op de Groenlandse ijskap een internationaal station waar wetenschappers onderzoeken wat de invloed is van het smeltend ijs op het niveau van de zeespiegel.

In Na ons de zondvloed bezoekt Kadir van Lohuizen steden en streken waar de stijgende zeespiegel een dagelijkse realiteit is. Van Bangladesh tot New York. Van Jakarta tot Terschelling en van de Marshall Eilanden tot Miami. Kadir ontmoet mensen die soms het lot in eigen handen nemen vanwege een overheid die het laat afweten. Wat zijn hun angsten, wat hun vooruitzichten?

Het resultaat is een vierdelige serie waarin op een toegankelijke en prikkelende manier een confronterend beeld wordt geschetst van een nabije toekomst.