Munisense introduceert NB-IoT water meters

Waterschap Rijn en IJssel gaat deze maand Munisense grondwatermeters in hun netwerk implementeren, die werken via de NB-IoT infrastructuur van T-Mobile. Het Waterschap Rijn en IJssel beheert het grondwater en oppervlaktewater in Oost-Gelderland, het zuiden van Overijssel en het zuidoosten van de Veluwe. T-Mobile, die als een van de eerste landelijke dekking realiseert, was nauw betrokken bij de integratie van NB-IoT in het online Munisense platform.

Het NB-IoT communicatie protocol is onderdeel van 4G en is ideaal voor het monitoren van grondwater. Dit NB-IoT protocol zorgt voor een veel betere bereikbaarheid op radiotechnisch moeilijk bereikbare plaatsen. Dit komt doordat NB-IoT apparatuur met lagere signaalsterkte overweg kan ten opzichte van GPRS apparatuur. Voor de grondwatermeters, die vaak onder het maaiveld worden geplaatst, is NB-IoT dus ideaal. Een bijkomend voordeel is dat de meters dankzij NB-IoT nog minder stroom verbruiken en daardoor de batterij langer meegaat.

Deze maand worden er 47 NB-IoT grondwatermeters geïmplementeerd in het werkgebied van het Waterschap dat zo’n 200.000 hectare beslaat, verdeeld over 22 gemeenten.

De grondwatermeters leveren ieder uur meetwaarden en verzenden deze real-time via het T-Mobile NB-IoT netwerk naar ons cloud platform. Dankzij de NB-IoT grondwatermeters krijgt het Waterschap gedegen inzicht in actuele grondwaterstanden. Eenvoudig, snel en real-time.