Overstromingen in en rond de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben aan zeker vijf mensen het leven gekost (foto: Twitter).

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten om de missie van Nederlandse waterexperts naar Thailand en Maleisië uit te stellen tot eind november dit jaar vanwege het coronavirus. Het staatsbezoek en de handelsmissie naar Indonesië van 8 tot 13 maart gaan vooralsnog wel door. Overstromingen in en rond de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben de afgelopen dagen aan vijf mensen het leven gekost.

De handelsmissie naar Thailand en Maleisië onder leiding van watergezant Henk Ovink is verschoven omdat ASIAWATER 2020, de beurs die de deelnemers zouden bezoeken, is uitgesteld. Deze beurs maakte een belangrijk deel uit van het programma.

De missie was bedoeld voor Nederlandse bedrijven in watertechnologie. RVO ontving vier officiële aanmeldingen, terwijl zes andere bedrijven interesse hadden, maar zich nog officieel moesten registreren. Volgens RVO zijn er geen andere watergerelateerde missies gecanceld.

Watertekort door lekkages

Maleisië kampt met een watertekort door lekkages in de waterinfrastructuur en -voorzieningen, illegale aftapping en een tekort aan waterbehandelingscapaciteit. Waterzuiveringsfabrieken en waterbehandelingsinstallaties zijn vaak kleinschalig. Dit biedt volgens RVO kansen voor Nederlandse ondernemers vanwege de toegankelijkheid en toepasbaarheid van Nederlandse oplossingen op kleine schaal.

Vervuiling rivierwater

Thailand is de op een na grootste economie van ASEAN. Het land heeft echter steeds meer problemen om gezuiverd water van goede kwaliteit aan te bieden. Door een toename van toerisme, landbouwactiviteiten en industrie neemt de druk op de beschikbaarheid van goed gezuiverd water toe. Steeds meer gewasbestrijdingsmiddelen, meststoffen, chemicaliën, stadsriolering en farmaceutische residuen blijven achter in het water.

Deze vervuiling van (rivier)water vormt een gevaar voor de gezondheid van mens, dier en natuur. De Thaise overheid investeert in de aanleg en renovatie van waterzuiveringsfaciliteiten. Per jaar zou er 10% aan waterzuiveringscapaciteit bij moeten komen om de toename in afvalwater te kunnen aanpakken. Dit biedt volgens RVO kansen voor Nederlandse ondernemers, vooral als zij gezamenlijk met een Thaise partner hierin optrekken.

Handelsmissie Indonesië gaat door

De handelsmissie naar Indonesië van 8 tot 13 maart bestaat uit vier sectorprogramma’s, waarvan er twee interessant zijn voor de Nederlandse watersector: kust- en watermanagement en watertechnologie. Uit het missieboekje blijkt dat tientallen Nederlandse bedrijven die actief zijn op deze gebieden meegaan, variërend van watertechnologieleveranciers en advies- en ingenieursbureaus tot onderzoeksinstellingen, zoals Deltares. Nederland en Indonesië werken al heel lang samen op het gebied van water.

Beide landen verwachten in de loop van 2020 weer een nieuwe MoU te tekenen.
Recente overstromingen in en rond de Indonesische hoofdstad Jakarta hebben volgens het AD inmiddels aan zeker vijf mensen het leven gekost. Volgens lokale autoriteiten verdronken zij of werden ze gedood omdat ze onder stroom kwamen te staan. In het gebied regent het al dagen. Ongeveer tienduizend mensen hebben 25 februari hun huis moeten verlaten door de wateroverlast.

Volgens de voorspellingen zou de neerslag na 26 februari minder worden, maar in maart wordt opnieuw zware regenval verwacht. Overstromingen en aardverschuivingen zijn niet ongewoon tijdens het regenseizoen in het Zuidoost-Aziatische land. De moesson duurt meestal van oktober tot februari, in sommige delen van het land begint het in augustus al. Door de overstromingen in Jakarta en omgeving zijn in januari al 66 mensen om het leven gekomen.