Minister Schultz roept internationale watersector op tot actie

Directeur Ger Bergkamp van de International Water Association specificeerde de uitdagingen van de watersector met een ezelsbruggetje. Zesmaal de letter r staat voor reduction (verminderd watergebruik, reuse (hergebruik), recover nutrients  (terugwinning van grondstoffen), recycling, replenish, het aanvullen van aquifers en resilience (het bouwen van waterbestendige steden).  In het kader van de implementatie van de Sustainable Development Goals moet er van alles gebeuren. “We hebben alleen geen idee hoe we dat moeten gaan doen”, aldus Bergkamp.

Het auditorium in de RAI was vandaag (2 november) voor driekwart gevuld met nationale en internationale gasten die de officiële aftrap van de International Water Week (IWW) en Aquatech bijwoonden. Buitenlandse delegaties namen plaats op de eerste rijen stoelen in het theater, terwijl achter in de zaal het netwerken al goed op stoom kwam. De aanwezigen maakten zich op voor een week van contacten leggen, ervaringen delen en leren.

Hergebruik gemeentelijk afvalwater
Tijdens de opening betrad ook Eurocommissaris Vella van  het podium. Hij ging dieper in op de rol van water in de circulaire economie, het economisch programma waarmee de Europese Commissie  de Europese economie vlot wil trekken. Volgens Vella is de business case voor de circulaire economie ijzersterk. Als het gaat om water ziet hij kansen voor irrigatie en industrieel hergebruik. De meeste winst verwacht hij echter van hergebruik van gemeentelijk afvalwater. Ook voor gemeenten en waterschappen zou dat een grote wateropgave inhouden, want in de meeste gevallen wordt effluent van de municipale zuiveringen nu nog geloosd op het oppervlaktewater.

Cees Buisman van Wetsus maakt bekend dat Salttech de winnaar is van de Aquatech Innovation Award.

Aquatech Innovation Award
De Aquatech innovatie-award werd uitgereikt aan het Nederlandse Salttech BV. Het bedrijf is er in geslaagd in een enkele stap het extreem zoute afvalwater uit de olie-en gas industrie te zuiveren. Juryvoorzitter Cees Buisman van Wetsus vertelde het technisch ingewikkeld is om dergelijk afvalwater kosteneffectief te zuiveren. De hoeveelheid van dit type afvalwater neemt snel toe, waardoor de waarde de techniek makkelijk kan worden vermarkt.