Miljoenendonaties voor The Ocean Cleanup brengen grootschalige test dichterbij

De miljoenen werden onder meer bij elkaar gebracht door het filantropenechtpaar Marc en Lyanne Benioff, de Amerikaanse Silicon Valley investeerder Peter Thiel, de Julius Bear Foundation en DSM. Slat laat in een reactie weten dat door de gulle giften van de donateurs de dag in zicht komt dat The Ocean Cleanup de eerste lading plastic naar het vasteland kan brengen. 

Bijeenkomst 

De oprichter en CEO organiseert op 11 mei een bijeenkomst in de Werkspoorkathedraal in Utrecht om de start van de opruimactie in de Stille Oceaan toe te lichten. Slat kwam in 2012 met een plan voor een installatie om de wereldzeeën te ontdoen van plastic en besteedde ruim een jaar aan een haalbaarheidsstudie. In 2014 presenteerde hij in New York de resultaten. Zijn conclusie: het is haalbaar. Slat gelooft erin dat hij in 2020 zijn uitvinding in kan zetten in het gebied tussen Hawaï en Californië – een van de meest met plastic vervuilde plekken in alle oceanen.

Drijvende armen

De installatie van Slat heeft heel lange drijvende armen, in de vorm van een V. Ze zijn 100 kilometer lang en 3 meter hoog en worden op strategische plekken aan de zeebodem vastgemaakt. Door de zeestroming komt het plastic vanzelf naar de punt van de V toe. Daar wordt het omhoog gepompt en opgeslagen. Elke 1,5 maand haalt een tanker het plastic op. Volgens Slat vormt zijn systeem geen gevaar voor planten en dieren, omdat het zeeleven onder de armen wordt meegenomen door de stroming. Een kleine arm wordt sinds vorig jaar getest voor de kust van Scheveningen.