De mijlpaal werd tijdens Aquatech gevierd met het aansnijden van een grote taart in de stand van Paques. (foto: Jac van Tuijn).

Met het aansnijden van een enorme cake op Aquatech in de Rai in Amsterdam vierde Paques uit Balk woensdag 7 november de installatie van de 1500ste BIOPAC-reactor. Deze mijlpaal werd in 2018 bereikt met de levering van twee anaërobe reactoren aan de DS Smith Kemsley Papierfabriek in Sittingbourne in Engeland.

De nieuwe reactoren verlaagden het energieverbruik van de afvalwaterzuivering van de papierfabriek drastisch. Het biogas dat tijdens het zuiveringsproces wordt geproduceerd, wordt gebruikt voor de papierproductie en het overschot na extra bewerkingen aan het aardgasnet geleverd. De installatie in Sittingbourne heeft een dagelijkse gascapaciteit van 24.000 m3. Kemsley Mill is de grootste papierrecyclingfabriek in Engeland. Het bedrijf produceert elk jaar meer dan 800.000 ton gerecycled papier.

Duurzaam

Het produceren van schone energie uit afvalwater maakt deel uit van de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf. “We zijn blij om te zien dat de biogasinstallatie snel zijn volledige capaciteit heeft bereikt”, verklaarde Paques-directeur Stephan Bocken. Paques is wereldleider in biologische afvalwater- en gasbehandeling en heeft wereldwijd meer dan 3.000 installaties gerealiseerd waarvan 1500 anaërobe BIOPAQ-reactoren.