Metalmembranes wint eerste slag om innovatieprijs

De WIS, in het leven geroepen door netwerkorganisatie Water Alliance, is een onderscheiding voor bedrijven die in de laatste twee jaar een watertechnologische innovatie op de markt hebben gebracht. De prijs wordt in 2015 uitgereikt, na een oordeel van een vakjury en twee publieksrondes. 

Acts van drie minuten
De negen bedrijven die zijn genomineerd voor de WIS, presenteerden op 18 november op het Waterforum Jaarcongres in pitches van drie minuten hun vindingen en de marktkansen. Met attributen als een snelkookpan en een tuinslang brachten zij als ware marktmeesters hun producten voor het voetlicht, Coos Wessels van technologiebedrijf BWA voerde zelfs een goochelact om een procedé voor het maken bioplastic uit huishoudelijk afvalwater aan te prijzen. 
Winnaar was Hans-Henk Wolters, medeoprichter van Metalmembranes, een start-up die een methode heeft ontwikkeld om uit metaal keramische membranen te produceren. Het metaal wordt via een elektrochemisch proces omgezet in keramisch materiaal. De membranen hebben poriën met een doorsnee van nanometers. De dunne membranen zijn volgens Wolters flexibel, hebben een hoge flux en vervuilen minder snel door er een lichte elektrische spanning op te zetten. Het product is na vier jaar ontwikkeling begin dit jaar op de markt geïntroduceerd. 

(Foto: Hans Zwakman, Zwakman Fotografie)</em>

150.000.000.000 druppels
De tweede plaats was voor pitcher Jan Melein van het bedrijf Hydrowashr dat een automatische handenwasser en -droger op de markt brengt die slechts 10 milliliter water verbruikt. Melein legde uit dat de Hydrowashr het water verstuift in 150.000.000.000 druppeltjes die via zeer snelle luchtstroom de handen reinigen. Daarna droogt een warme luchtstroom de handen. Volgens Melein kan het apparaat, dat onder meer in kantoren, horeca en op vliegvelden dienst zou kunnen doen, 350.000 liter water per jaar besparen.
Andere innovaties die meedingen naar de WIS zijn een monitoringsapp voor waterbeheerders en procesingenieurs (H2gO van iReal), een flexibele tankopslag van composietmateriaal Bucotank van Bucon), thermohydrolyse van slib (TurboTec van Sustec), een zilver-kopersensor (Silco van Holland Water), een lekdetectiesysteem voor (drink)waterleidingen (Predictive maintenance van CGI), een ontgeuringstechnologie (MSE-501 van Membrane Systems Europe) en de productie van bioplastics uit het zeefgoed (cellulose, vooral toiletpapierresten) van een rwzi (CelluCycle van BWA, Attero en HHNK).
Nog een publieksronde
De tweede publieksronde voor de WIS zal op 15 januari worden gehouden tijdens het WaterLink-symposium in Leeuwarden. Uiteindelijk zal ook een vakjury, bestaande uit Wetsus-directeur Cees Buisman, Stowa-researchmanager Cora Uijterlinde en voormalig technologiedirecteur van PWNT Peer Kamp, de innovaties beoordelen en de definitieve winnaar van de prijs aanwijzen. De winnaar krijgt van Water Alliance marketingondersteuning ter waarde van 10.000 euro.