De eerste van in totaal drie sluisdeuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is zondag 20 januari door een sleepboot afgeleverd op de plaats van bestemming (foto: Rijkswaterstaat).

De eerste van in totaal drie sluisdeuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden is zondag 20 januari aangekomen. Deze deur is door een sleepboot van de Tweede Maasvlakte naar zijn eindbestemming vervoerd. Al met al heeft de deur ruim 26.000 km afgelegd tussen Zuid-Korea en IJmuiden. Het transport over de laatste 80 km van de Maasvlakte naar de sluis nam 30 uur in beslag en is zonder problemen verlopen.

Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, is blij met de aankomst van de deur: “Het is mooi dat na een heel lange reis de eerste sluisdeur nu op de plek van bestemming is aangekomen. Dat is een mijlpaal voor dit project en de start van een nieuw hoofdstuk in de bouw van de grootste zeesluis ter wereld.” De sluisdeur met een afmeting van 72 m lang, 24 m hoog en 11 m breed is drijvend naar IJmuiden gesleept. De gesloten constructie van de deur is te vergelijken met een schip. De deuren hebben luchtkamers waardoor ze ondanks hun gewicht van 3000 ton blijven drijven. Ballasttanks gevuld met water zorgden voor de stabiliteit. De komende periode worden, zodra het weer het toelaat, ook de andere twee deuren van de Maasvlakte naar IJmuiden gesleept.

Technische installaties in Nederland gemaakt
Alle techniek die noodzakelijk is om de deuren goed te laten functioneren is in Nederland gefabriceerd en wordt hier ingebouwd. Het gaat om de elektrische en de hydraulische installaties, zoals rolwagens, de aandrijving van de deuren en de technische ruimtes. Een van de deuren wordt afgebouwd in een uitgegraven deel van de toekomstige kolk van de nieuwe zeesluis. De andere twee in het westelijk havengebied van Amsterdam.

Sluisdeuren 90 graden gekanteld
De drie deuren zijn op 6 december 2018 in Nederland aangekomen vanuit Zuid-Korea. Op de Tweede Maasvlakte zijn ze van het transportschip de Talisman gehaald door het schip gedeeltelijk af te zinken. Hierdoor gingen de deuren drijven. Vervolgens zijn ze rechtop gezet door ze 90 graden te kantelen. Dit kon niet in IJmuiden, omdat daar onvoldoende diepte was. Daarnaast zou tijdens het afzinken van de drie deuren het schip de doorgang van en naar de sluizen gedurende een etmaal volledig blokkeren.

Nieuwe zeesluis in 2022 in gebruik
Om ruimte te bieden aan steeds groter wordende zeeschepen wordt sinds 2016 in IJmuiden gewerkt aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld. De nieuwe sluis wordt 500 m lang, 70 m breed en 18 m diep. Het project is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Noord-Holland, de gemeente Amsterdam, Port of Amsterdam en de gemeente Velsen. Aannemersconsortium OpenIJ bouwt de nieuwe zeesluis in opdracht van Rijkswaterstaat. Naar verwachting wordt de sluis in januari 2022 in gebruik genomen.