In Vlissingen viel in korte tijd een ongekende hoeveelheid regen. (foto: Pixabay).

In Vlissingen viel vorige week een uur tijd meer dan 100 millimeter neerslag. Normaal valt er gemiddeld in de hele maand juni 58 millimeter. De meeste regen viel aan het eind van de middag en zorgde voor wateroverlast. Zestien appartementen aan de Nieuwstraat moesten worden ontruimd en verschillende plaatsen liepen woningen en kelders onder water.

Volgens de gemeente viel er op sommige plaatsen in een uur tijd 104 millimeter. Volgens de neerslagstatistieken van Stowa komt deze hoeveelheid neerslag slechts eens in de 500 jaar voor. De verschillen in Zeeland waren overigens groot. Zo werd op het meetstation in Westdorpe in 24 uur tijd ‘slechts’ een hoeveelheid van 32,4 millimeter gemeten en Wilhelminadorp bleef de neerslagsom steken op 15,4 millimeter.

Putdeksel komt omhoog

Bij de brandweer in Vlissingen kwamen in korte tijd ruim vijftig meldingen binnen over onder meer ondergelopen kelders en kruipruimtes. De meeste meldingen kwamen van Walcheren. Medewerkers van de gemeente Vlissingen en de brandweer waren druk bezig met het leegpompen van ondergelopen ruimtes. Een horeca-eigenaar zegt in de PZC dat hij het putdeksel voor zijn deur in één keer meters omhoog zag komen. En vervolgens stroomde er een enorme hoeveelheid water over de markt.