Mechanische asafdichtingen voor grote waterpompen

KSB heeft het omvangrijke programma pompen en afsluiters uitgebreid met de nieuwe mechanische asafdichting ‘4EB’. Het pakket mechanische asafdichtingen van KSB omvat daarmee inmiddels 30 series.

De 4EB is een mechanische asafdichting, die speciaal is ontwikkeld voor grote pompen, die drinkwater en tapwater verpompen. De modulaire uitvoering van deze mechanische asafdichting onderscheidt zich door een zeer compacte bouwvorm. De 4EB kan optimaal worden afgestemd op de inbouwruimte van de pomp waardoor slijtage tot een minimum beperkt blijft en lange standtijden gegarandeerd zijn.

Standaard zijn de mechanische asafdichtingen vervaardigd van siliciumcarbide. Bij de tegenring kan de gebruiker kiezen tussen siliciumcarbide en koolstofgrafiet. De O-ringen zijn gemaakt van EPDM- of FKM-polymeren die voor drinkwatertoepassingen zijn goedgekeurd. Alle metalen onderdelen zijn geproduceerd van corrosiebestendig roestvaststaal, zoals 1.4122 of 1.4571.

Voor de vereiste voorspanning van de mechanische asafdichting zorgt een groep veren. Deze is zo aangebracht, dat die niet in aanraking komt met het te verpompen medium. De afzonderlijke veren zijn zo beter beschermd tegen verontreiniging wat leidt tot een langere totale levensduur van de mechanische asafdichting.

Bij de constructie van de “4EB” hebben de ontwerpers veel aandacht besteed aan het eenvoudig in- en uitbouwen. Het gebruik van hulpmiddelen en bevestigingsbouten is niet vereist. Zo kunnen dankzij de modulaire bouwwijze de stilstandtijden bij revisies worden verlaagd en montagefouten worden vermeden. De mechanische asafdichting kan worden toegepast voor een dynamische bedrijfsdruk tot 25 bar en voor een statische bedrijfsdruk tot 37,5 bar.

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.