Mathijs van Ledden ondersteunt Servië bij overstromingen

De overstromingen in Servië en Bosnië hebben tot nu zeker 35 levens geëist. ”Een catastrofe”, noemt de Servische premier Aleksander Vucic de overstromingen in de Balkan, die de zwaarste zijn sinds lange tijd. 

Vucic waarschuwt dat het dodental waarschijnlijk nog zal oplopen. Aan hoeveel mensen de vloedstromen het leven hebben gekost, zal pas duidelijk worden als het water in de regio is gezakt.

Nederlandse experts
Twee Nederlandse experts, waaronder Mathijs van Ledden van Royal HaskoningDHV, zijn naar Servië en Bosnië vertrokken om daar de hulpverlening na de overstromingen te ondersteunen. Zij maken deel uit van een team internationale hulpverleners, liet het ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zondag weten. Volgens minister Ploumen kan de Nederlandse expertise ‘bij uitstek’ bijdragen om de omvang van de ramp ‘in te dammen’.
VN-team
Van Ledden werd vorig jaar door de VN-organisatie voor Rampen Assessment en Coördinatie UNDAC geselecteerd om lid te worden van haar emergency response teams die wereldwijd worden ingezet tijdens en na natuurrampen.
UNDAC ondersteunt de VN en regeringen van getroffen landen met internationale hulp en coördinatiemiddelen tijdens de eerste fase van noodsituaties. Het gaat daarbij vooral om natuurrampen. “We hebben Mathijs van Ledden geselecteerd voor de UNDAC-introductietraining vanwege zijn achtergrond en zijn ervaring bij watergerelateerde rampen”, aldus Peter Muller, Humanitarian Affairs Officer bij de VN. “Bij watergerelateerde rampen kan hij in een UNDAC-team een meerwaarde leveren.” “Na de training kan ik op elk moment worden opgeroepen om ergens op de wereld bijstand te verlenen”, zegt Van Ledden. “Het is geweldig om mensen en regeringen in nood op deze manier te kunnen helpen.”