Mathijs van Ledden: “Landverschuivingen vormen nu groot probleem”

Van Ledden (Royal HaskoningDHV) is lid van de VN-organisatie voor Rampen Assessment en Coördinatie UNDAC. Hij werd afgelopen zondag opgeroepen om te gaan assisteren in het rampgebied. “Het crisisteam is gestationeerd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Belgrado. “Dat is prettig want het ministerie is het eerst aangewezen om beslissingen te nemen. Gisteren ben ik op pad gegaan om dijken in het gebied te inspecteren. Bijvoorbeeld op piping. Ten Westen van Belgrado komen noodmaatregelen te laat. Het land is daar volledig overstroomd. Het is daar zaak om de situatie goed te monitoren en noodhulp te verlenen.”
 

De Donau en de Sava komen samen in Belgrado. Bron: Wikimedia Commons
Noodhulp heeft prioriteit
“Vooralsnog heb ik geen gebruik kunnen maken van de overstromingsmodellen van Deltares. Ik heb hen wel gebeld, maar zij hebben niets op de plank liggen dat direct kan worden ingezet. Ook heb ik een beroep gedaan op Nederlandse collega’s die goed bekend zijn in het gebied. Zij kunnen aangeven waar de zwakke plekken zitten. Vanmiddag presenteert het crisisteam een situatierapport aan alle EU-ambassadeurs en bespreken we met hen wat er moet gebeuren. Het verlenen van noodhulp op het gebied van schoon drinkwater, voedsel en waterzuivering staan op dit moment bovenaan. Evenals zorgen dat de waterafvoer de komende dagen de dijken niet overbelast. Dijkinspecties en noodmaatregelen op kritieke plekken moeten nieuwe overstromingen voorkomen”, vertelt Van Ledden.

Het crisisteam vergadert in Belgrado. © UNDAC
Extreme regenval
In Servië en Bosnië zijn sinds vorige week tientallen dodelijke slachtoffers gevallen als gevolg van de overstromingen. In het gebied viel vorige week in drie dagen tijd de hoeveelheid regen die er normaal in drie maanden valt. Volgens meteorologen is er in 120 jaar tijd niet zoveel regen gevallen. De rivieren de Donau, Sava en de Drina overstroomden en honderdduizenden mensen moesten hun huizen verlaten. Naar schatting zit nu een miljoen mensen zonder schoon drinkwater. Ook in Nederland komen er hulpacties op gang.

Ook de energiecentrale is getroffen. © UNDAC

Structurele oplossing
“Nu is noodhulp het meest belangrijk, maar op termijn zullen er in Servië en Bosnië miljarden moeten worden geïnvesteerd in waterveiligheid. Dat geld zal door donoren moeten worden gegeven”, zegt Van Ledden. De regio is te arm om het zelf te betalen. Vrijdag 16 mei publiceerde het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor’s nog een rapport waarin zij waarschuwden voor een lagere kredietbeoordeling op basis van klimaatrisico’s. Servië staat in dat rapport in Europa hoog op de lijst van risicolanden.