Massale vissterfte in Westland

Het hoogheemraadschap van Delfland kreeg veel meldingen binnen over dode vissen. De vissen lagen tussen recreatiegebied De Wollebrand, de veilingroute, en de Zwethlaan. Om de oorzaak van de vissterkte te achterhalen, liet het hoogheemraadschap een aantal vissen onderzoeken in Central Vetinary Institute (CVI) in Lelystad. 

Goudvisherpus
Uit het onderzoek blijkt dat de vissen besmet zijn met het zogenaamde Cyprinid herpes virus II (CyHV-2). Dit virus staat ook bekend als goudvisherpes. Deze visziekte is soort specifiek. Giebel en andere goudvisvarianten sterven hierdoor. Het visvirus is niet bedreigend voor andere karperachtige vissen, andere warmbloedige dieren, of de mens.
Er is al ruim 1.500 kilo dode vis uit het water verwijderd. De komende dagen houdt Delfland de situatie in de gaten. Dode vissen worden zo snel als mogelijk verwijderd. 

Waterleven
Voor het ecosysteem kan de massale vissterfte juist goed zijn, zei Edgar van der Pas van het Hoogheemraadschap tegen omroep WOS. Door het enorme aantal giebels in het Westland dreigt de soort niet uit te sterven. Daar komt bij dat er zoveel giebels zijn, dat dit niet gezond meer is voor het ecosysteem. Van der Pas: “Ze verstoren het. Ze woelen de bodem om en je krijgt een eentonig waterleven. Vissterfte veroorzaakt overlast, maar voor het waterleven is dit niet zo heel verkeerd.”


foto Hoogheemraadschap Delfland