Marten Scheffer lid van National Academy of Sciences in VS

De National Academy of Sciences (NAS) van de Verenigde Staten heeft prof. Marten Scheffer van Wageningen University & Research benoemd tot buitenlands lid. De hoogleraar Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer is samen met Ben Feringa van de Rijksuniversiteit Groningen het enige nieuwe Nederlandse lid binnen de Amerikaanse wetenschapsorganisatie.

Volgens de NAS is de benoeming van Scheffer een erkenning voor zijn originele, onderscheidende onderzoek en continue prestaties. Hij is een internationaal erkend leider in de wetenschap van thema’s over stabiliteit en veranderingen van complexe systemen, zoals ecosystemen in meren, de hersenen, het klimaat of de maatschappij. Zijn onderzoek levert nieuwe inzichten over kantelpunten, het ‘point of no return’ waar een systeem naartoe kan evolueren. De bevindingen van zijn onderzoeksteam werden gepubliceerd in vooraanstaande wetenschappelijke tijdschriften als Science, Nature en PNAS. Scheffer werd onlangs benoemd tot Distinguished Professor aan Wageningen University & Research.

National Academy of Sciences
De National Academy of Sciences is een Amerikaanse particuliere instelling zonder winstbejag. De academie erkent hoogstaande wetenschappelijke prestaties met de verkiezing tot erelid. De Academy geeft ook advies aan de Amerikaanse overheid en andere organisaties. In totaal koos de NAS honderd nieuwe leden uit de VS en buitenlandse ‘associates’ uit de hele wereld. De verkozenen brengen nu het totale aantal actieve leden op 2347. Daaronder zijn 487 buitenlandse leden. Dat zijn niet-stemgerechtigde leden van de Academie, met een staatsburgerschap buiten de Verenigde Staten.

Bijzonder vereerd
In een eerste reactie liet Scheffer weten zich bijzonder vereerd te voelen met deze benoeming. “Historisch gezien zijn slechts vijftien Nederlandse wetenschappers tot deze academie gekozen, dus het is een hele eer. Ik ontving het nieuws indirect via een hartverwarmende lawine van telefoontjes en e-mails uit de VS”, aldus Marten Scheffer.