Mars Veghel opent waterzuiveringsinstallatie

Het project is in samenwerking met Veolia Water Technologies tot stand gekomen en draagt bij aan Mars’ strategie om in 2040 volledig duurzaam te produceren zoals opgenomen in haar Sustainable In a Generation (SIG) programma.

Het proces effluent (afvalwater) bevat restproducten zoals suiker, caramel en chocolade. De Memthane-bioreactor reinigt dit water met behulp van bacteriën in combinatie met membranen. Het afvalwater wordt weer voor 99 % gezuiverd en kan daarmee relatief schoon op het riool worden geloosd.

Energie opwekken
Het biogas dat tijdens het proces vrijkomt wordt verstookt in het ketelhuis, om energie op te wekken voor gebruik in de fabriek. Hierbij wordt een significante CO2 besparing gerealiseerd. Door het besparen op de inkoop van aardgas en de kosten voor het lozen van afvalwater, wordt er efficiënter en concurrerender geproduceerd. Het anaerobe Memthane proces is een van de nieuwste technologieën van het Veolia bedrijf Biothane.  

Tweede installatie
Dennis Korthout, Business Development Manager Veolia divisie Biothane: “Wij zijn er trots op dit project te hebben gerealiseerd. Het is een goed voorbeeld van waar we als Veolia voor staan; het op wereldwijde schaal ontwikkelen, realiseren en opereren van best toepasbare oplossingen voor onze klanten met een sterke locale betrokkenheid.”
Hein Mous SES manager Mars Nederland: “We hebben veel vertrouwen in deze techniek en zijn zij er trots op als eerste binnen Mars dit te mogen presenteren. In navolging van dit project in Veghel, wordt een tweede Memthane installatie bij onze fabriek in Polen gerealiseerd.”