De twee winnaars (foto: Wetsus).

Lucas Timmerman en Thomas Velders van het RSG Lingecollege in Tiel hebben dit jaar de Dutch Junior Water Prize gewonnen, met een door hen ontwikkeld systeem om microplastics uit water te elimineren. Hiermee mogen zij de Nederlandse eer verdedigen tijdens de Stockholm Junior Water Prize in augustus.

De twee 18-jarigen hebben in opdracht van Recycled Island Foundation gewerkt aan het verwijderen van microplastics uit zeewater en rivieren. Voor grote stukken plastics bestaan al systemen, voor microplastics is dit lastiger. Na het uittesten van verschillende systemen, zijn ze uiteindelijk uitgekomen bij een filtersysteem in de vorm van een banaan. Deze kan zodanig in het water gezet worden, dat zowel lichte als zware microplastics uit het water verwijderd worden. Om ervoor te zorgen dat ‘de banaan’ de afgevangen stukjes plastic vasthoudt, hebben Lucas en Thomas een afsluitklep bedacht. Inspiratie hiervoor kwam van de hartkleppen in ons lichaam.

Onder de indruk van het onderzoek
De Dutch Junior Water Prize is een initiatief van Wetsus en Platform WOW en wordt georganiseerd om jongeren al vroeg kennis te laten maken met de waterwereld. De jury, bestaande uit Joost de Ruig (directeur water bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Mike van Boldrik (adviseur watertechnologie bij Tauw) en Centaine du Toy van Hees (winnaar vorig jaar), was onder de indruk van het onderzoek van de twee winnaars. Het werkstuk gaat volgens de drie juryleden in op een belangrijk wereldwatervraagstuk en heeft een goed uitgedacht ontwerpproces.

Strijd om 15.000 dollar
Thomas en Lucas maken zich nu op voor de finale van de Stockholm Junior Water Prize, eind augustus. Daar strijden deelnemers uit 32 landen om de hoofdprijs van 15.000 dollar, die wordt uitgereikt door de Zweedse kroonprinses.