Let’s Talk About Water – Derde editie van film-en-waterdagen

De derde editie van deze film-en-waterdagen met documentaires en presentaties wordt gehouden bij UNESCO-IHE (internationaal instituut voor watereducatie) en in Filmhuis Lumen. Gericht op studenten, wetenschappers en het algemene publiek probeert het festival met films discussie op gang te brengen en het bewustzijn te vergroten van de rol die water speelt, niet in de laatste plaats bij klimaatverandering.
Dit jaar bestaat het programma van Let’s Talk About Water uit vier delen, met filmvertoningen van documentaires en korte films, en met diverse gastspreker, die de invloed tonen van klimaatverandering op de wereld en haar bewoners, wereldwijd, op continentale of regionale schaal. Bij een workshop bij UNESCO-IHE zullen enkele gasten ingaan op hoe wetenschappelijke cijfers in de waterwetenschappen spannend en aantrekkelijk gemaakt kunnen worden voor een breder publiek dat zich vaak niet bewust is van de inspanningen en kennis van waterwetenschappers.
Deze editie van Let’s Talk About Water is mogelijk gemaakt door de steun van de in Delft gevestigde instituten UNESCO-IHE, TU-Delft en Deltares, en de inzet van Filmhuis Lumen. De entree tot beide avondvoorstellingen in het Filmhuis kost voor studenten van UNESCO-IHE en de TU-Delft, en voor medewerkers van Deltares en het Hoogheemraadschap van Delfland slechts €4,50 (halve prijs). De twee sessies overdag zijn gratis toegankelijk, maar die op vrijdagmorgen bij UNESCO-IHE is uitsluitend bedoeld voor studenten van die instelling en de TU-Delft.
Met de films in Lumen reist de kijker van Groenland naar Polynesië in de documentaire ‘ThuleTuvalu’ (donderdagavond) en krijgt een indruk van de impact die op het moment klimaatverandering, smeltende ijskappen en zeewaterstijging hebben op twee heel verschillende volken. Een continent komt aan bod in ‘The Great Flood’ van regisseur Bill Morrison (vrijdagavond), waarin teruggekeken wordt in de tijd naar de beruchte overstromingen van de Mississippi in de jaren ’20. Met een intrigerende combinatie van door verval aangevreten archiefbeelden en een bijzondere jazzsoundtrack van Bill Frisell worden gebeurtenissen geschetst die niet alleen duizenden landarbeiders deed immigreren naar de grote steden, maar ook nieuwe muziekstijlen deed ontstaan, zoals Chicago Blues, Rhythm & Blues en Rock & Roll. Zaterdagmiddag richt ‘H2O mx’ zich op een spectaculaire stad, Mexico City, die gebouwd is op de plek van een oeroud meer. De stad ligt opgesloten in een bekken en lijdt onder overstromingen, terwijl het zijn waterhoudende grondlagen uitput, de bodem steeds meer vervuilt en langzaam dieper weg zakt.
Op de workshop op vrijdagmorgen (alleen voor studenten) zullen diverse gasten spreken over de rol die film en visualisatie spelen in watermanagement en communicatie. Nieuwe softwaretools (en snelle computers) kunnen zeer precies en razendsnel waterstromen en -overlast berekenen en in beeld brengen, een instrument om real time doelmatig beslissingen te kunnen nemen. Maar het is ook zeer geschikt, net als film, om over te brengen hoe klimaatverandering van invloed is op ons leven – en hoe water alles samenbindt.
locaties:
UNESCO-IHE (Institute for Water Education)
Westvest 7
2611 AX Delft
Filmhuis Lumen Doelenplein 5
2611 BP Delft
Meer informatie

(Persbericht februari 2015)