Lelystad gaat riool reinigen met ijs

Om een optimale werking van het rioolstelsel te behouden, moeten de leidingen regelmatig worden gereinigd. Hiervoor gebruikt de gemeente pompgemalen en persleidingen. Deze persleidingen raken na verloop van tijd vervuild, waardoor er minder water doorheen kan. Hierdoor moet de pomp veel langer draaien en verbruikt hij dus meer energie.

Vastzitten in vernauwingen
Voorheen werd de leiding gereinigd met behulp van een soort schuurspons. Deze werd in een leiding gestopt en er dan met waterdruk doorheen ‘geblazen’. Hierbij gebeurde het nogal eens dat door vernauwingen in de leiding (door bochten, bijvoorbeeld) de PIG vast kwam te zitten. Hierdoor moest de leiding (ook op moeilijk bereikbare plaatsen) worden opgegraven om de PIG te zoeken. Dit bracht hoge kosten mee en een hogere milieubelasting omdat de afvoer van het rioolwater dan met tankwagens moest gebeuren. Al met al onhandig en met een grote overlast.
Uiterst doeltreffend
De PIG is ook niet van de meest milieuvriendelijke materialen gemaakt, daarom is deze nieuwe techniek meer dan welkom. Ice piggen heeft zich wereldwijd al bewezen in het drinkwater leidingnet en is ook uiterst doeltreffend in afvalwaterpersleidingen. Vandervalk+degroot heeft in 2012 in opdracht van de gemeente Rotterdam op de Maasvlakte een succesvolle pilot voor het reinigen van afvalwater-persleidingen met behulp van ijs.