Een macro-opname van de Legionella Pneumophila, een bacterie die de ziekte legionellose veroorzaakt (foto: Janice Haney Carr / Centers for Disease Control).

In de Belgische gemeente Evergem bij Gent zijn zestien mensen besmet geraakt met het legionella-virus. Een van de patiënten is inmiddels overleden. De besmettingsbron is nog niet geïdentificeerd, maar er wordt onderzoek gedaan naar koeltorens in het Gentse havengebied.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid laat waterstalen onderzoeken in en rond de installaties voor koelwater van zeventien bedrijven in de Gentse Kanaalzone. Omdat de bacterie eerst moet kunnen groeien in zo’n waterstaal, zal het tot volgende week duren voor de analyseresultaten bekend zijn en er een mogelijke oorzaak kan aangewezen worden.

Onderzoek

Bedrijven die bedrijfsafvalwater moeten koelen, zijn in België verplicht meerdere keren per jaar legionellametingen te doen. Het Agentschap heeft ook die resultaten opgevraagd. Daarnaast zijn de patiënten ondervraagd om te onderzoeken of ze iets met elkaar gemeenschappelijk hebben. Uit de eerste ondervragingen blijkt dat zij niet op gemeenschappelijke evenementen of locaties aanwezig zijn geweest.