Aan de Europese watertechnologieweek nemen veel nationaliteiten deel.(foto: Water Alliance).

Zaterdag 22 september start op de Watercampus in Leeuwarden de Europese Water Technologie Week (EWTW). Tijdens die week wil de Nederlandse waterhub verbinding zoeken met andere waterhubs in de wereld. Er zullen vertegenwoordigers aanwezig zijn van hubs uit onder meer Singapore, China, Israël, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Korea.

De aanwezigheid van de verschillende hubs geeft de gelegenheid om te kijken hoe de hubs meer kunnen samenwerken. “Een belangrijke vraag die daarbij centraal staat”, vertelt directeur Hein Molenkamp van Water Alliance, “is hoe multidisciplinair zo’n samenwerking kan zijn”. Molenkamp heeft de afgelopen jaren veel hubs bezocht en met de meeste heeft Water Alliance inmiddels een goede band opgebouwd. “Ook die hubs beseffen dat de oplossingen die de maatschappij nodig heeft, niet alleen technisch van aard zijn”, aldus Molenkamp. Hij verwacht dat de vertegenwoordigers van de hubs dit onderwerp in Leeuwarden zeker zullen agenderen. Ook hoopt hij dat Nederlandse bedrijven tijdens de waterweek nieuwe connecties opdoen en ontdekken dat de andere hubs in de wereld unieke kansen bieden om in die landen de markt op te gaan.

Wetsus congres
Het traditionele jaarcongres van Wetsus is tevens onderdeel van de internationale waterweek. Key note spreker bij de opening op maandag is prins Constantijn van Oranje in zijn hoedanigheid als special envoy voor StartupDelta. Ook zullen vooraanstaande deelnemers van de buitenlandse hubs het woord krijgen, zoals professor Rong Wang van de Nanyang Technological University in Singapore en professor Kaijun Wang van de Tsinghua University in China. Wetsus-directeur Johannes Boonstra verzekert dat voor deze speciale editie van het jaarcongres alles uit de kast is gehaald om een platform te bieden voor leiders uit het bedrijfsleven, overheden en de onderzoekswereld om met elkaar te discussiëren over uitdagingen en de innovaties.

Programma
Het programma van de European Water Tech Week start zaterdag 22 september met een open dag op Watercampus. Wetsus laat er computers draaien op energie uit urine, Water Alliance ontvangt gasten in de bijzondere ambiance van de Johannes de Doperkerk en bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de testopstellingen bij het Water Application Centre. Op maandag 24 september vindt het Wetsus jaarcongres plaats en op dinsdag en woensdag (25-26 september) zijn er inhoudelijke sessies over uiteenlopende onderwerpen op het gebied van watertechnologie en een matchmaking evenement. Op de donderdag worden er excursies aangeboden onder meer naar rwzi Leeuwarden (grondstoffen terugwinning), Paques, Dairy Campus, Wafilin, Blue energy op de Afsluitdijk, het Anthonius ziekenhuis en Desah in Sneek. Er is ook een conferentie over het IJsselmeer en een bezoek aan het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center.

WIS-award
Tijdens de watertechnologieweek zal ook de WIS-award (Water Alliance Innovation Stimulation Award) worden uitgereikt. In twee rondes zullen tien Nederlandse bedrijven hun innovatieve technieken presenteren op het internationale podium van de waterweek. De finale is op woensdag 26 september. De genomineerden zijn CirTec, Bronwater Zuivering Nederland, FORU-Solution, SolteQ Energy, Hydraloop International, Mijn Waterfabriek, SEMiLLA Sanitation Hubs BV, WLN, Royal Eijkelkamp en SenZ2.

Meer informatie: www.ewtw2018.nl