Leeuwarden in 2016 gastheer conferentie European Innovation Partnership on Water

Wetsus heeft zich de afgelopen maanden, samen met een aantal partners, ingespannen om de prestigieuze EIP Water Conference 2016 naar Nederland te halen. Leeuwarden, als Capital of Water Technology, is daarbij volgens de EIP selectiecommisie bij uitstek de locatie voor. 
Wetsus is dan ook blij dat het EIP heeft laten weten dat de aanvraag is gehonoreerd en dat op 10 februari 2016 de EIP Water Conference in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden plaatsvindt. De erkenning van Nederland als gidsland voor watertechnologie wordt volgens de betrokken partijen met de toekenning onderstreept. Nationale partners in dit event zijn het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de gemeente Leeuwarden, de provincie Fryslân, de Unie van Waterschappen en de Vewin.
Winnend voorstel
Tijdens de conferentie gaan onderzoekers uit verschillende landen in stadsschouwburg De Harmonie met elkaar in discussie over de ontwikkelingen op het gebied van watertechnologie en -management. Ook bezoeken ze watertechnologie-locaties, zoals WaterCampus Leeuwarden, vestigingsplaats van Wetsus. 
De conferentie vond eerder plaats in Brussel en Barcelona. EIP Water schreef in maart van dit jaar een wedstrijd uit om de plaats van de conferentie te bepalen. Daarbij won het voorstel van de provincie Fryslân en vielen Madrid, Lund, Berlijn en Valetta af. 

UN Innovating City
Leeuwarden mag zich vanaf 17 december vorig jaar ook al UN Innovating City noemen. De Friese hoofdstad is daarmee één van de 18 steden wereldwijd met deze titel. Deze steden maken deel uit van het UN Global Compact Cities Programme (UNGCCP). Leeuwarden is de tweede stad die deze erkenning van de Verenigde Naties krijgt voor watertechnologie. De Gemeente Leeuwarden is trots op deze internationale erkenning voor de Friese watertechnologiesector, meldde de Water Alliance op haar website. Nederland ontwikkelt zich volgens de organisatie meer en meer tot de Europese Watertechnologie Hub, met WaterCampus Leeuwarden als fysieke kern.
Oplossingen
In Fryslân, Nederland en Europa wordt al langer samengewerkt om een bijdrage te leveren aan de wereldwijde waterproblematiek. Zo maakten de Wereldbank en Nederland afspraken over de aanpak van dit probleem. Hieraan kan WaterCampus Leeuwarden een bijdrage leveren. De Friese watertechnologiesector bedenkt innovatieve oplossingen. Via het UNGCCP gaat de watertechnologiesector nu ook wereldwijd samenwerken.
WaterCampus Leeuwarden
WaterCampus Leeuwarden (WCL) is een unieke plek in Europa. Dit is het fysieke knooppunt van de Nederlandse watertechnologiesector. Onderzoek, onderwijs, innovatie en bedrijvigheid komen hier samen. WCL is een ontmoetingsplaats zijn voor wetenschappers en bedrijven uit heel Europa. Op WaterCampus Leeuwarden hebben bedrijven toegang tot unieke kennis, hoogwaardige onderzoeksfaciliteiten en top gekwalificeerd personeel. Watercampus Leeuwarden is verbonden aan zes unieke demosites in de provincie Fryslân.