KWR benoemt Willy Verstraete tot Honorary Fellow

Prof. dr. Willy Verstraete is op 25 januari benoemd tot Honorary Fellow van KWR, vanwege zijn grote bijdragen aan het onderzoek naar microbiële processen en verantwoorde omgang met grondstoffen en milieu. Verstraete is volgens KWR een ‘onvermoeibaar activator en inspirator op het gebied van resource recovery, binnen zijn vakgebied en daarbuiten’. Ook na zijn emeritaat in 2011.

De emeritus hoogleraar stond onder meer aan de wieg van KWR’s researchlijn Resource Recovery. De samenwerking tussen Verstraete en KWR groeit nog steeds: op dit moment ontwikkelen spin-off bedrijf Avecom en Allied Waters een nieuw project, gericht op eiwit voor menselijke consumptie. Verstraete is bovendien de geestelijk vader van Power to Protein: biosynthese van eiwitten door micro-organismen die grondstoffen en energie halen uit afvalstromen. Binnen het BTO-WiCE-programma van KWR is hij een drijvende kracht achter het thema Efficiënt met grondstoffen.

Microbiologie en hergebruik
Verstraete is geboren in 1946 en sinds 1971 verbonden aan de UGent. In 1979 werd hij daar hoogleraar bij het Center for Microbial Ecology and Technology. Na zijn emeritaat in 2011 was hij onder meer Chairman van het IWA Cluster on Resource Recovery (2013 – 2017) en actief in beoordelingscommissies van diverse (ook Nederlandse) wetenschappelijke programma’s en bij spin-off bedrijven van UGent.

KWR Honorary Fellowship
Verstraete is de derde Honorary Fellow die KWR benoemt, Martien den Blanken en Joan Rose gingen hem voor.