KSB motoren nu ook in IE5-uitvoering

In tegenstelling tot conventionele synchroonmotoren bevat de aandrijving geen magneten. Magneten zijn kritische grondstoffen en de winning in de landen van herkomst brengt een grote milieubelasting met zich mee.

SuPremE motoren met een nominaal toerental van 3.000 omwentelingen per minuut in de efficiëntieklasse IE5 zijn vanaf nu leverbaar met een vermogen tot 18,5 kW. De uitvoeringen met een nominaal toerental van 1.500 omwentelingen per minuut voldoen tot aan een vermogen van 15 kW grotendeels aan de eisen van de IE5-klasse. In de loop van dit jaar worden alle types in deze klasse op IE5 omgezet.

De SuPremE motor werd al in 2009 op de Hannover Messe als aandrijving zonder kortsluitkooi gepresenteerd. Voor het geleiden van de magneetveldlijnen hebben de rotorplaten een bijzondere vorm gekregen. Met de technologie van deze synchroon reluctantiemotoren wordt voldaan aan toekomstige eisen die aan aandrijvingen van pompen worden gesteld.

Om de maximale efficiëntie uit een motor te behalen, is het belangrijk dat het hydraulische systeem waarin de pomp werkt, geoptimaliseerd is en het toerental van de motor aan de werkelijk benodigde te verpompen hoeveelheid is aangepast.

KSB is één van ’s werelds meest vooraanstaande producenten van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd. De Nederlandse dochteronderneming KSB Nederland is gevestigd in Zwanenburg.